Живко Георгиев: На изборите 17% ще се пръснат за малки партии

06 май 2013 в 14:19 5374 31

Живко Георгиев Снимка: БГНЕС
Живко Георгиев Снимка: БГНЕС

На изборите 16-17% от гласовете ще се разпределят между малки партии. Избирателната активност ще намалее, ще се увеличи наказателният вот срещу ГЕРБ. Това ще е ефектът от  скандалите с подслушването и това, което чухме от т. нар. СРС-та, прогнозира социологът Живко Георгиев пред БГНЕС.

Все още не може да се прогнозира как ще се разпредели наказателният вот между многото политически формации, които имат потенциал - дали позиционирането им ги прави алтернатива на настоящето и символ на промяна - по-малко или по-радикална, по-позната или по-изпробвана в досегашните демократически фронтове, на които бяхме свидетели през последните години.

Във всички случаи със сигурност ще има изненади, не мога да кажа какви. Лично моето очакване е, че твърде голям брой гласове ще бъдат подадени за формации, които се борят да прескочат 4-процентовата бариера. Някои няма да успеят, но във всеки случай те ще дадат заявка за поява на нови политически формации, които ще имат по-голям потенциал в бъдеще, прогнозира Георгиев.

Техният потенциал, друг е въпросът дали ще успеят в кратката и необичайна избирателна кампания да го реализират в максимална степен, но онзи потенциал, за мащаба, на който загатнаха протестите преди месец-два, не е малък и той създава възможности за политическо бъдеще на няколко политически формации.

Ако трябва да ги обобщя – те са следните.

Още в самото начало беше ясно, че протестиращите не бяха прекалено хомогенни и в своя ценностен облик, и в представата си за това какво трябва да се промени, и в своята чувствителност към едни или други аспекти на политическия живот. Ако трябва да групирам тези три основни вектора, които извлякоха в най-голяма степен потенциал от социалните протести, те са три. 

Гражданско-политическото движение за повече демокрация, за повече пряко участие на гражданите в политическия живот, за промяна на системата, за самоизбирателство на политическата система като цяло – това е единият вектор. Там от формациите, които сега открива предизборната борба с най-голям потенциал се очертават Демократична гражданска инициатива, "Модерна България", "Глас народен".

Очертавам три формации, които в предизборната кампания разчитат преди всичко на онлайн кампания, но и на граждански инициативи, подписки за референдум, които очертават лагера на онези от протестите, които извлякоха и са най-чувствителни към идеите за радикална политическа промяна на страната. Има и други, но поради малко странните си решения да ползват като носител някакви стари политически формации, макар и не много актуални през последните години, те имат по-неясна политическа платформа, по-неясен граждански патос. Тези три политически формации имат добър потенциал. Във всички случаи не бих се изненадал, ако изборният им резултат е между 1 и 4%, а защо не и повече. Друг е въпросът дали в оставащата седмица те ще успеят да доведат до урните своите симпатизанти. Това е едната група.

Другата група, това са зелените. Много активно участваха още в протестите през последната година, финалната фаза на социалните протести. Там основната политическа формация, която претендира за техния глас, е партия "Зелените".

И третата група национал-патриотическа, с доста силни социални елементи, където е вече голямата група от "Атака", Национален фронт за спасение на България, ВМРО. Там се позиционира и ГОРДа България, една нова формация с един месец съществувание.

Тези три вектора имат най-голяма връзка с протестната вълна от февруари и март месец. Сред тяхното множество ще търсим и политическите партии, които ще успеят решително да прескочат 1% и да формират най-алтернативния лагер в политическия живот, най-радикалния в своите искания. Има достатъчно значими различия между тях, които можехме да наблюдаваме и в самите протести, е коментарът на социолога.

Достатъчно е да има наказателен вот, реализирал се чрез тези формации, набрали енергия в хода на протестите, да получат 16-17% общо. А това би било доста значимо постижение за тях. Естествено, ще има наказателен вот, който ще се реализира и с потенциала на относително по-добре познати партии. На такъв наказателен вот естествено ще разчита и БСП, и "България на гражданите", няма нужда да изброявам всички партии. Това са тези, които пряко кореспондират в своите идеи с идеите, станали популярни по време на протестите, отчита Живко Георгиев.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите