Защо порното е толкова популярно в Близкия изток

ОFFNews 17 януари 2015 в 14:39 37542 15

Миа Халифа

Шест от осем държави, в които се търси най-много порно в интернет, са мюсюлмански, пише в свой анализ списанието "Salon". 

Светът е голям и културните различия в него са огромни. Но има някои неща, които обединяват всички хора въпреки границите. Някой ще каже, че това е добрата храна, друг - образованието. Но тези теми имат много сериозен конкурент: порното в интернет.

Порно се прави и се гледа в страните от Близкия изток, а също и от милиони хора от всички краища на света. Всъщност, най-голям брой потребители на порно има в Близкия изток. Според Google в топ 8 на държавите, в които най-много се търси порно в интернет, шест са мюсюлмански. Пакистан оглавява списъка, следван от Египет. Иран, Мароко, Саудитска Арабия и Турция, които заемат съответно четвърто, пето, седмо и осмо място. Пакистан е преди всички в търсенето на порно с животни като прасета, магарета, кучета, котки и змии.

Според проучване, проведено от търсачката PornMD, сред първите 10 търсени думи в страни като Ирак, Сирия и Иран, са предимно думи, популярни в сексуалния жаргон, както и Кендра Уилкинсън (бивша приятелка на основателя на Playboy Хю Хефнър). Думата "Arab" е на първо място в порно термините за търсене в Египет, Иран и Сирия. А някои демонстрират още по-голяма извратеност. "Болка" се нарежда на четвърто място в търсенето в Ирак, а "баща-дъщеря" и "брат-сестра" са на четвърто и пето място в Сирия. В Египет, в челната десетка са включени думите "майка" и "мама".

Тези детайли показват огромните промени, които протичат в обществото, където доминират изключително твърди "морални" стандарти. Дори фактът, че може да се проследят порнографските тенденции в региона, е впечатляващ, тъй като продажбата на еротични материали е забранена в почти всички арабски държави с изключение на Ливан и Турция.

През 2009 г. правителството на Ирак въведе нови закони за цензура, забрана на материали, определени като вредни за обществото. Министърът на културата Тахер Насър Ал-Хмуд каза след въвеждането на тези закони: "Нашата Конституция зачита свободата на мисълта и свободата на словото, но тя трябва да бъде придружена от зачитане на обществото като цяло, както и нравствеността. Не е лесно да се намери баланс между сигурността и демокрацията. Това е подобно на ходене на въже."

Главният инженер на държавната компания за интернет услуги Ахмед Мохамед Рауф заяви пред New York Times: "Аз не желая да спрат хората да гледат това, което искат, но искам и да предпазя обществото".

Наскоро правителството на Саудитска Арабия заяви, че е унищожило и деактивирало около 9000 акаунта в Twitter, които са били свързани с публикуването на порнография. Операцията бе организирана от Комисията за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, която е религиозната полиция в Саудитска Арабия.

Добрата новина за феновете на порното от този регион е, че много от тези ограничения сравнително лесно се преодоляват. По улиците често могат да се видят търговци, предлагащи порно видеоклипове. Нерядко може да намерите млади хора, които продават в популярните търговски центрове карти за отключване на Интернет.

Запознайте се със звездите

21-годишната американска мюсюлманка Миа Халифа (Mia Khalifa), която е родена в Ливан, въз основа на гласуване е "номер едно порно звезда" на безплатния сайт Pornhub, заемащ по популярност 73-то място в световния Интернет, както докладва анализаторската компания Alexa. Халифа се премества в САЩ на 10 -годишна възраст със семейството си. Вицепрезидентът на Pornhub Кори Прайс (Corey Price) каза пред Buzzfeed, че за 3 дена сайтът е посетен от повече от 750 000 души, които търсят Халифа.

Халифа изтъква своя ислямски произход във филмите, в които участва. Понякога носи хиджаб, а понякога и дебела очна линия, подчертавайки своя "екзотичен" външен вид. Ярката сексуалност на Халифа напълно развенчава стереотипите на Запада за мюсюлманските жени. В статията си "Възхвала на Вулгарността" (In Praise of Vulgarity) Чарлз Пол Фройнд (Charles Paul Freund) отбелязва: "Масовата култура, както попкултурата, така и вулгарната, далече не е само средство за забавление или източник на самовглъбяване. Както разбраха ислямистите, тя може да действа като противопоставяне срещу принудата. Нещо повече, тя дори може да бъде средство за демократична утеха".

Но тази идея има и противници. Джулиана Язбек (Juliana Yazbeck)  пише в ливанския "NOW" следното: "Като човек, който прави всичко възможно, за да се утвърди като личност с работещ и мислещ разум, не мога да отрека, че усетих остра болка на отчаяние, когато Миа се появи във всички социални мрежи и новини. И през ум не ми минава, че тя няма право да направи това. Но у мен възникна такава мисъл. Какво е това? Много малко ливански жени стават звезди. И защо трябва непременно да бъде порнозвезда?"

Реакцията на Язбек беше много лека и умерена в сравнение с другите противници с радикални възгледи. Много консервативни мюсюлмани се обърнаха към Халифа в Twitter, с думи като:"'Знаеш ли, че първа ще гориш в пламъците на ада?". Друг потребител е публикувал колаж на боец на ИДИЛ, който държи отрязаната глава на Халифа.

Тя не е сама. Когато немската актриса от турски произход Сила Сахин (Sila Sahin) позира гола за германското издание на списание Playboy, се надигна буря от критики. Ислямистки уебсайтове написаха: "Тя ще плати за това" и "Нека сега се страхува". Един потребител пише: "Аз ще я убия. Казвам това сериозно. Това не се вписва в моята култура."

Къде е проблемът? В секса? Или проблемът е в порното? Или това е просто поредния препъни камък по дългия път към равенството между половете? В крайна сметка, жените в порнография често заемат централно място. Може би някои в ​​Близкия изток не го искат. Или може би смятат, че сексът трябва да се ограничи до по-интимното и да служи само за размножаване. Много мюсюлмански държави декларират, че не трябва да се нарушава обществения морал. Въпреки това, данните, представени тук, показват, че в това отношение обществото може да има различно мнение.

Автор: Кари Вайсман (Carrie Weisman) 
Оригинал на публикацията: Why porn is exploding in the Middle East
Превод: Ваня Милева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!