Защо НАТО разполага въздушни танкери в България?

OFFNews 11 май 2016 в 17:16 11547 14

Презареждане във въздуха

Три съоръжения за зареждане на самолети във въздуха ще бъдат изградени в България, реши кабинетът на предишното си заседание, когато одобри изпълнението на пакета от способности „Съоръжения за презареждане във въздуха в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа”. Те ще бъдат финасирани чрез Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Защо се взема такова решение - част от анализа на коментатора Евгений Даманцев от руския портал topwar.ru.

Българските авиобази, готови да приемат натовска авиация, конкретно Безмер, са извън зоната на поражение на разположените в Крим руски ракетни комплекси "Искандер-М" и "Искандер-К". Базите са далеч от бреговете на Черно море и може да бъдат защитени със зенитно-ракетни системи по всички посоки. Освен това България, за разлика от Румъния,  има единно въздушно направление с Турция. Това улеснява авиацията на НАТО, разположена в турски и български авиобази, а също и от базите Акротири в Кипър и Суда бей в Крит. 

Защитата на българските бази от ракетите "Калибър" няма да е лесна, но тактическото им предимство е налице. Централна и Западна България са тилова зона на НАТО в Източна Европа, която може да се отбранява от американската авиация, разположена в Италия, а също и на самолетоносачите в Средиземно море. Разполагането на танкери в България е много изгоден и "сто пъти пресметнат" ход на командването на НАТО. 

Прехвърлянето на въздушните танкери решава наведнъж две важни за НАТО задачи:

- възможност за действие на тактическата изтребителна авиация на САЩ и НАТО в Близкия изток и Средна Азия, без да се ползват летища на Арабския полуостров. При избухването на евентуален ирано-арабски конфликт е вероятно базите в Саудитска Арабия да бъдат унищожени с балистични ракети от иранската армия. 

- бързо достигане и продължително дежурство на изтрбителната авиация на НАТО в небето над Южен Кавказ, който всеки момент може да се превърне в зона на въоръжен конфликт заради териториалните и геостратегически интереси на Азербайджан, Турция и Армения. Трябва да се отбележи, че грузинската авиобаза Марнеули  ще стане неизползваема за НАТО, защото цялата територия на Грузия е в обсега, не само на "Искандер", но и на старите "Точка-У", "Смерч" и авиационните тактически ракети Х-59МК2 "Стършел". 

От българските летища може да се използват всички стратегически въздушни танкери (от KC-135 до KC-10A «Extender» и A330 MRTT). В радиус от 1800 - 2000 км двойка такива самолети може да дозарежда цял авиополк от 24-30 F-15 "Страйк ийгъл", като им позволи да изпълняват задачи в обширни територии на Източна Европа и Азия.

Самолетите може да действат дори и в най-критична ситуация, когато по-голямата част от инфраструктурата на натовските бази бъде унищожена от руски крилати ракети. Тези перспективи се откриват за алианса именно заради използването на българските авиобази. 

Изборът на НАТО е и заради близкото разположение на Гърция - "неблагонадеждния" за западния свят член на пакта. При ескалация на напрежението между Русия и НАТО Гърция вероятно ще бъде принудена да запази неутралитет, защото приятелската и Русия е твърде далеч. Гърция ще трябва да се съобрази с присъствието на НАТО от югозапад.  От изток тя е притисната от агресивната и снабдена със съвременно въоръжение турска армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

14

Emil Kasamakov

13.05 2016 в 09:58

@spirit оригиналът: "Русия винаги печели войните си,за разлика от краварите..."

Печели ги тя. Особено войната в Афганистан, Карибската криза, Съветско-полската война от 1920, Първата световна, Руско-японската, Кримската, Англо-руската от 1807, Войната на Четвъртата антифренска коалиция, Третата коалиция, Втората коалиция, Руско-шведската от 1741, Руско-шведската от 1614, Ливонската война... и т.н.
Само победи, победи... ама нещо си траят и не се гордеят с тях. :)

26179

13

ELPIDA

12.05 2016 в 21:36

"Изборът на НАТО е и заради близкото разположение на Гърция - "неблагонадеждния" за западния свят член на пакта. При ескалация на напрежението между Русия и НАТО Гърция вероятно ще бъде принудена да запази неутралитет, защото приятелската и Русия е твърде далеч."
..........................................
Да ! Американците винаги са били нежелани гости за гърците.
Русия няма никакво касателство в техните отношения.
Супер нагъл и нелогичен аргумент от страна на "анализатора" и писач на статията.Възмутена съм.

77927

12

El Commandante

12.05 2016 в 19:55

Ти ше видиш ти къде си служил като те подпукат с плазмата, никви шеврони нема ти помогнат :):):)

10564

9

ultra-73

12.05 2016 в 16:06

"Защо НАТО разполага въздушни танкери в България?" - много просто, защото е ЧЛЕН НА НАТО!

12688

8

Emil Kasamakov

12.05 2016 в 10:48

"Българските авиобази... конкретно Безмер, са извън зоната на поражение на разположените в Крим руски ракетни комплекси "Искандер-М" и "Искандер-К"

Всъщност "Искандер-К" може да стреля с Р-500, които са с обсег до 2000 км. От тях има в Крим и това не е тайна. Преди година и половина ги разположиха и станаха повод за протести.

29217

7

Лопе де Вега

12.05 2016 в 08:01

Това е симптом на остропротичаща болест, характерна за 86 % (харесващите Путин) от руското население. В останалия свят почти не се среща. Само у нас има няколко болни индивида. Установена е наскоро и се нарича пълно православие на главния мозък.

Поздрав!

77927

6

El Commandante

11.05 2016 в 21:05

"тройната плазмена течност", с която руснаците щели да изпепелят американските ракети, самолети, подводници и фабрики за кока-кола."

Безаналогов триплазмен огън се казва....