Ердоган: Черно море се превръща във вътрешно езеро на Русия

OFFNews 11 май 2016 в 14:25 6851 5

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува НАТО заради недостатъчно военно присъствие в Черно море, като заяви, че то се превръща във "вътрешно езеро на Русия", предаде РИА "Новости".

Той призова алианса да засилят координацията и сътрудничеството в Черноморския регион. Ердоган изрази надежда, че конкретни резултати ще има след срещата на върха на страните от НАТО на 8 и 9 юли във Варшава.

Трябва да направим Черно море в море на стабилността. Казах на Генералния секретар на НАТО: "Няма ви в Черно море и то почти стана руско езеро. Трябва да изпълним дълга си като държави с излаз на Черно море. Ако не вземем мерки историята няма да ни прости", заяви Ердоган в Истанбул на срещата на началниците на Генералните щабове от балканските страни. Във форума участва и българският началник на отбраната ген. Константин Попов.

Турският президент коментира и въпроса за членство на Босна и Херцеговина и на Македония в пакта. Той смята, че приемането на двете държави ще повиши стабилността и безопасността. 

Преди дни за засилване на НАТО в Черно море призова и президентът на Украйна Петро Порошенко. Киев одобри идеята на Румъния за създаване на черноморска натовска флотилия. 

Пребиваването в Черно море на бойни кораби от нечерноморски държави е с ограничен срок, според конвенцията от Монтрьо, приета през 1936 година. Според документа черноморски държави са Турция, Румъния, България Русия, Украйна и Грузия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

5

Танг

26.05 2016 в 17:10

Правилно. Щенията на джуджето Путлер трябва да се попарят своевременно и демонстративно.

63994

3

Red or Dead

11.05 2016 в 19:32

Абе що не постнете тук новината, че в Китай са направили специален завод за памперси ТОЛЬКО для Путрушенку и приятелчету на бочко.:)))

77927

1

El Commandante

11.05 2016 в 14:57

"Преди дни за засилване на НАТО в Черно море призова и президентът на Украйна Петро Порошенко"

Ако една теза се подкрепя едновременно от Ердоган и Порошенко, то гаранция иде реч за абсолютни измишльотини и откровена дебилност.
Факт от живота.


А иначе, България е най-виновна за положението в Черно море, вместо да държиме и двата си самолетоносача тука, да вардят от Путин, ние сме ги засилили на мироопазване по света, не е сериозно деба....
 
X

Да помогнем на украинските деца!