Цветозар Томов за ефекта от "Не подкрепям никого" *

Цветозар Томов 14 октомври 2016 в 09:47 11146 6

Цветозар Томов за ефекта от

Снимка БГНЕС, архив

Изумен съм от това, че в разгорялата се дискусия на тема "не подкрепям никого" масово не се разбират елементарни неща. Най-напред да кажа, че наистина е напълно нелепо един глас да се брои за действителен, а при определянето на изборните резултати да се окаже недействителен. Той трябва еднозначно да се тълкува или като недействителен, или като действителен.

Ако се тълкува като недействителен, изборните резултати ще се изчисляват както досега. А именно: сборът от гласовете, подадени за отделните кандидати, ще се приеме за 100%, а процентът за всеки отделен кандидат ще е неговия относителен дял от гласовете, подадени за всички кандидати. Така е било на всички произведени досега в България избори. Ще отбележа и това, че дали един глас се обявява за действителен или недействителен не оказва НИКАКВО влияние върху избирателната активност (в широко цитираната публикация във вестник "Сега" е допусната груба грешка в това отношение, от неразбиране или умишлено - не знам). Това е така, защото избирателната активност се изчислява като отношение между броя на гласувалите (по какъвто и да е начин) и броя на хората, имащи право на глас. Т.е., при изчисляването й се вземат предвид, и то с еднаква тежест, и действителните, и недействителните гласове. Ако не беше така, нямаше как да знаем каква е активността в хода на изборния ден, когато урните още не са отворени и гласовете не са преброени.

Последици ще има, ако "не подкрепям никого" се брои за действителен глас. Нека кажа ясно какви биха били тези последици:
ПРИ МАЖОРИТАЛНИ ИЗБОРИ (президентски и кметски): колкото повече хора гласуват с "не подкрепям никого", толкова повече нараства вероятността да се стигне балотаж. Това е така, защото спечелилият на първи тур кандидат, за да бъде избран още на първи тур, трябва да има повече гласове не само от всички други кандидати (както е сега), а от всички други кандидати плюс "не подкрепям никого". На втори тур, обаче, "не подкрепям никого" няма да има никакво въздействие, защото просто се избира кандидатът с повече гласове, подадени за него.

ПРИ ПРОПОРЦИОНАЛНИ ИЗБОРИ (парламентарни, общински, европейски): колкото повече хора гласуват с "не подкрепям никого", толкова по-висока ще става 4-процентовата бариера за влизане в парламента, изчислена като абсолютен брой гласове. И следователно, с нарастването на "не подкрепям никого" големите партии ще преразпределят повече гласове и ще получават повече парламентарни мандати.

Т. е., два основни ефекта върху изборния резултат: по-вероятен балотаж при мажоритарен избор, дори при категорична победа на водещия кандидат (но без влияние на втори тур), и облагодетелствуване на големите партии (а те са "партиите на статуквото") при пропорционален избор. Донякъде комичното в цялата история е, че хората масово съзират манипулация в полза на големите партии, ако "не подкрепям никого" е недействителен глас. Всъщност е точно обратното при пропорционални избори. А при мажоритарни - ако окаже изобщо влияние (ще окаже само при категорично преимущество на единия от двамата, но недостатъчно, за да се прехвърлят 50% при отчитането на "не подкрепям никого"), то ще е в това, че първите двама ще се джафкат още една седмица.

И последно: единственият начин да не вдигате избирателната активност (ако тази е политическата Ви позиция) е, както свикнахме да казваме, да отидете за гъби и да не изпълните провъзгласеното от законодателя задължение да гласувате.

______

* Мнението на говорителя на ЦИК е взето от фейсбук профила му, а заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

14.10 2016 в 11:08

Тоест гражданите се заблуждават, че някой иска да ги...отпред. Той всъщност иска отзад.

29585

1

Izalina

14.10 2016 в 10:30

Дам. Важно разяснение.

Наистина до момента анализите се простираха само до предстоящите мажоритарни избори и след като стана ясно, че "Парламентарна суматоха - епизод 2" вече е факт и ще си ваканцуват до 09.11. то новото квадратче, явно засега остава действително за активност и недействително за преброяването. Сиреч, дава шанс на по-силния да излезе още на първи тур победител.

Но пък до парламентарните избори има време за "парламентарна суматоха - 3", "парламентарна суматоха - 4" ... "парламентарна суматоха - 64" и ИК да бъде чепкан още много, така че, г-н Томов, нищо комично не виждам и хората, които не следят вашия Фейсбук-профил е важно да се запознаят със становището Ви срещу непосредствено идващите избори.

Намерете начин!