Слабаков: Ако няма пушачи, в кръчмите ще останат трима с моркови

Последна промяна на 11 май 2012 в 06:05 5343 17

Андрей Слабаков, Снимка: БГНЕС
Андрей Слабаков, Снимка: БГНЕС

Спорът около пушенето на публични места отдавна разделя обществото ни на два лагера. С наближаването на първи юни обаче - датата, на която трябва да влезе забраната, обстановката започва да се нажежава.

OFFNews.bg разговаря по темата с един от най-страстните пушачи в България - режисьора Андрей Слабаков, който е сред организаторите на предстоящия протест срещу забраната за пушене.

Г-н Слабаков разкажете ни нещо повече за протеста срещу забраната за пушене на обществени места, който ще се проведе в неделя.

Това е мирен протест-купон. Той е изключително позитивен. Ние не искаме да караме никого да пуши, смятаме, че не е полезно. Но също така смятаме, че е изключително грозно и неприлично пушачите да бъдат изкарвани извън заведенията и само непушачите да имат право да влизат. В най-мракобесната държава, каквато е САЩ, когато беше забранено негри да влизат в заведения за бели, все пак негрите имаха собствени заведения. Ние не се борим за това да пушим на главата на хората, на които не им харесва, а да има места в заведенията, където се пуши.

Ние не желаем да се пуши в детските градини и училищата, както и в заведенията за пушачи деца под 18 години да бъдат допускани. Това го предложих преди няколко години. Попитах групи от депутати от най-различни партии как да бъде забранена продажбата на алкохол на децата и те да не влизат в заведения, където се пуши. И това го казвам аз, а не някакъв муджахидин-непушач. Казах им на депутатите, че според мен това е крайно неприлично, а те се смяха и продължиха да пускат децата по зведенията, в които се пуши. Ние не желаем това нещо. Искаме да си имаме салон за пушачи, където да се събираме. А това, че очевидно ние сме по-симпатични и забавни, може би това е причината всички непушачи да седят при нас. Ние не държим те да идват при нас, освен цивилизованите непушачи, каквито аз познавам много. Те не слушат всички тези глупости и не вярват на пропагандата, която върви по всички медии – как пушенето е най-вредното нещо на света. И внезапно затихна целият разговор за наркотици. И това е от 15 години насам. За наркотици спря да се говори, най-големият бич на човечеството се оказаха изведнъж цигарите.

Почнаха да се появяват хора, които обясняват как марихуаната е полезна и готина. Очаквам в скоро време да дойдат и някои, които ще обясняват как хероинът и амфетамините са перфектни за здравето. В момента се опразва една територия, в която да влязат наркотиците с всичка сила. И това може да го види всеки човек, без да прави кой знае какви анализи. Лесно може да се види, че нещо не е наред. Като толкова много скачаш срещу цигарите, интересно защо мълчиш за бомбите с обеднен уран. Има нещо неестествено. Холандия не е държавата-мечта – там на всеки ъгъл се продават наркотици и каквото ти дойде на акъла. Но за сметка на това, ако ти случайно пушиш в заведение, трябва да те осъдят. Нека си даваме сметка за реалната ситуация. Тече страшна дезинформация за това, че никъде не се пуши в света. В САЩ се пуши. Ако някой не е ходил, добре е да отиде. От 27 страни в ЕС в 20 се пуши. Само в седем има такава забрана и то три от тях искат да се откажат от нея, да я премахнат. Ще останат само четири, защото другите разбраха, че е глупаво. Сега ние станахме по-големи светци от папата.

В този ред на мисли защо смятате, че това ще рефлектира върху бизнеса? Това е и един от аргументите на протеста Ви.

Върху икономиката ще бъде катастрофален удар, защото аз лично ще призова всички пушачи само три месеца да не влизат в заведенията и тогава ще видите за какво става въпрос. Да не ми говорят за здравеопазване, защото здравеопазването няма нищо общо. Аз няма да почна да пуша по-малко заради това, че в заведенията не се пуши. Това са абсолютни глупости. Освен това аз не пуша на главата на някакви хора, които не искат да се пуши около тях. Ресторантьорите и хотелиерите си го знаят, те не са глупави. Този, който прави наистина сметки в един ресторант е този, който пуши. Въздържателите са изключително прибрани хора. Той влиза, изяжда две марули здравословни и си отива. А тези, които виждам по телевизията, може и да не пият.

Най-много ме притесни някакъв лекар от ВМА, когото гледах по телевизията. Той каза, че всички заведения трябва да станат за непушачи, защото по-хубавите места в кафенетата били за пушачи. Това може ли да бъде довод? Хората, които искат тая забрана, са с тежки психически отклонения. Мога да ти кажа кой е първият от тях. Това е Адолф Хитлер. Виждам, че ЕС върви по стъпките му с пълна сила, явно това е техният кумир. Не може да изгониш хора на улицата и те да нямат право да изпушат цигара в обособено заведение. Това си има изключително висока доза фашизъм. Това, което прави здравната комисия, е подсъдно. И според мен ще се съберем и ще заведем дело срещу здравната комисия. Не може да си мълчат, че има внос на цигари, разпространение и производство на цигари, включително 75 млн. за тютюнопроизводителите. Ами, те се държат като наркокартел. „Пушенето убива“, пише на моите цигари. Е, защо, като е толкова вредно не го спреш. Имам чувството, че групата на доктор Менгеле се е събрала и заседава в парламента. Спри го, криминализирай го като наркотиците. Ама не го правят, защото се вкарват 1 млрд. от акцизи. Преди известно време ходих да убеждавам едни депутати парите от акцизите да влизат директно в здравния фонд. Смяха се пак като малоумни.

Ние си плащаме за това, че, както пише на кутиите, ще умрем по-млади и нашите сперматозоиди ще бъдат по-лениви. Освен това, пушачите ходят значително по-рядко на лекар от непушачите. Ние като истински пушачи ще умрем по-млади и ще спестим пари на спестовния фонд. Непрекъснато вкарваме пари в държавата, а не искаш да ми направиш заведение за пушачи.

Шегата настрана, но в това има нещо крайно цинично и лицемерно. Като не ми искаш парите от цигарите, не ми ги продавай, а недей да ми правиш забрани. Интересно как депутатите се сетиха чак на второ четене, че не трябва да се пуши в детските градини и училищата. А забраната за заведенията беше първа. Няма никаква връзка със здравеопазване. Не е хубаво толкова много да се лъже. Имам чувството, че част от здравната комисия са дали Хипократовата клетва, която гласи „Ако не мога да помогна, поне да не вредя“. Да забранят наистина цигарите и всичко ще се нареди. Ама не да искаш да ми вземеш парите и после да ме питаш защо пуша. Нали това било най-вредното нещо в света. Те ядрените бомби в скоро време ще бъдат като бомбони за трети клас. Има ужасно много по-вредни неща. Примерно отварянето на мините в Кърджали – това е ужасно вредно, защо за това всички си мълчат. Цели райони в България садят тютюн, за да имат поминък, а уж било толкова вредно. По същата логика в Афганистан си гледат опиум. Логиката не издържа хич.

Какво ще направите, ако все пак забраната за тютюнопушенето на обществени места влезе в сила от 1 юни?

Няма да влизам повече в заведения и ще призова всички за същото. Не на третия, а на първия месец ще плачат с кървави сълзи за това, което са направили. Това е тъпо и аз се чувствам обиден. Аз не съм човек втора категория, да ме изхвърляш на пътя да пуша. За да може вътре трима тотални въздържатели да седят и да си гризат морков. Ами, дайте да не пускаме и дебелите вътре, понеже те ще ядат много и това е вредно за здравето. Дайте в ресторантите да не пускаме диабетици. Ако аз ям торта и до мен стои диабетик, той сигурно ще получи удар, че аз ям, а той не може. Истината е, че непушачите не са хората, които постоянно висят в кръчмите. Човек отива в кръчма, за да се забавлява и да вреди на здравето си. За хората, които искат да живеят здравословно, има измислени закусвални с ГМО. Удрят две ГМО-та и отиват на разходка по Витоша. Занимават се ежечасно със спорт, гледат си пъпа и медитират. Интересно кога работят, сигурно всички непушачи са рентиери. Чух, че в парламента искали да проверяват менталното здраве на депутатите. Много моля, проверявайте и лекарите, защото човек, който ми обяснява, че иска забрана за пушенето, понеже местата на пушачите в баровете били по-хубави, е с невиждани отклонения.

Аз съм готов да направя кампания против тютюнопушенето на деца под 18-годишна възраст. После всички да правят каквото си искат. Аз не съм „за“ това всички да пушат. Искам просто тези, които вече сме се прецакали, да живеем нормално, а не да се чувстваме като проститутка, изгонена на пътя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2012 в 08:56

вече е учреден първи частен клуб за пушачи.това е само началото ще има още много такива.клуба си има устав създаден е само за пушачи входа е с членски карти като за тези които не пушат такива няма да бъдат издавани.добре е че отново ще си имаме ъгълче където да прекарваме вечерите с настроение.

20.09 2012 в 21:41

Драги ми господин yoss хайде да не се обиждаме,какво трябва да значи наркомани,Вие наркомани виждал ли сте? Май не,до сега не съм чула нито убийство, нито грабеж да е извършен заради кутия цигари. Ако не се лъжа хероина,амфетамините,алкохола и да не изреждам още са ставали често поводи за престъпления.И напротив ''Никой не им забранява да пушат колкото си искат " ЗАБРАНЯВАТ НИ! Явно не сте прочели закона ако искате да Ви го цитирам?

12.07 2012 в 14:36

Интересно - какво правят хората с толкова много пари, като не ходят по кръчми?

12.07 2012 в 14:00

Аз имам заведение оборота ми падна 70%. Слабаков е много прав за морковите защото сега в момента ми влиза непушач и седи на едно капи 2 часа, дори за това си мисля че не пуши за да пести ,а не толкова заради здравето си.
Но в крайна сметка сигурно септември ще затворя заведението поради фалит , ще спра да плащам данъци и ще се висна на вратът на държавата за помощи за безработни заедно с персонала ми.
Чудно ми е къде сте всички непушачи дето сте щели да напълните заведенията.

30.05 2012 в 15:56

Аз искам да подкрепя Андрей Слабаков! И заставам изцяло зад неговите думи, защо в заведенията да не се пуши - да има заведения за пушачи и естествено за непушачи. Всеки ще си реши къде да отиде, а не да ми се налага да не пуша. Това си е изцяло мой избор.Що се отнася за здравето, нека аз си решавам за него, а не някой да ми налага забрани и да мисли за моето здраве!Нека тези мислещи хора да решават по-важните проблеми.

12.05 2012 в 16:26

Приятелю Слабаков, ти си голям слабак! Воля у теб никаква... осатавил си се на един порок да води живота ти и го защитаваш със зъби и нокти. Морковите, по-добре си ги гризни ти, защото с тая отрова с която се тровиш ежечасно на теб са ти по-необходими.

Ако има пълна и всеобхватна забрана за пушене на обществени места от това ще последва само добро! Никакви лоши последствия няма и не може да има от това, че един порок ще бъде ограничен в общественото пространство - такива приказки са просто безсилни празнословия на заклети пушачи. Никой и не е тръгнал дори да води някаква борба с пушачите, както се чува от тук и там... нека си пушат където искат, но не на обществени места. Това в никакъв случай няма да опразни заведенията ... просто ще има известен период на адаптация. С времето нещата пак ще са по старому. Човек който е свикнал да излиза по заведения няма да остане дълго вкъщи само заради едното пушене, от което ще бъде лишен в заведенията.

Пълната забрана за пушене е правилната мярка, но въпросът е кой ще я спазва и кой ще я контролира?

11.05 2012 в 19:30

Голяма мъка ги мъчи пушачите. А то - обикновена наркомания. Освен това - смрад.

Дедо поп в кръчма обикновено отива при пушачите, въпреки, че трудно му се събира цяла кутия цигари в кариерата. Мамка им и кръчмари, само при пушачите има вентилация. В салоните за непушачи обикновено не се диша, а мирише на какво ли не, освен че мирише и на цигари.

Толкова за по-добрите места.

11.05 2012 в 19:09

Въпроса не е да се тровят непушачите, а да се направят и места където да са само за пушачи. Аз пуша и не малко пъти съм се съобразявала с околните ми хора. Когато аз съм единствения пушач предпочитам да седна в зала за непушачи, не защото не ми се пуши а защото там е по приятно, винаги е по тихо и можеш да чуеш седящия срещу теб човек а и не е задимено. Когато съм около деца никога не пуша. Вярно е че много хора не се съобразяват с това че до тях седи дете или непушач. Но не е нормално и факта че се допускат малки деца по кръчмите с "придружители". Това вече не е вина на пушачите а на самите родители. Никой не може да ме обеди че в дискотеките няма да се пуши. Ако стане така, то те ще са безлюдни. И ако някой го е грижа да отиде в двора на някое училище да види какво се случва там. Нали алкохол и цигари не се продават на непълнолетни, а тогава защо всеки 5 ученик от 8 клас нагоре пуши. Не ми се вярва родителите да купуват цигари на децата. Не веднъж съм виждала съседското дете да ходи до магазина за кафе и цигари а е само на 9 години. А уж е забранено. Съжалявам но малко се отплеснах :)))

11.05 2012 в 17:30

Време е наркоманите да се усетят, че светът няма да свърши през Юли, излишно е да драматизират.
Никой не им забранява да пушат колкото си искат (плащат си акциз за това), но стига са вмирисвали всичко и всеки.
А комплексите на автора са удивителни - въодушевява се колко е симпатичен и забавен, а му е трудно да види, че приятелите му правят компромис заради зависимостта му, а не заради това колко е забавен. Щяло му се дори и в "най-мракобесната" държава пушенето да е разрешено, може би си и вярва, но не е трудно просто да се отвори Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_states_smoking_bans.svg) и да се види до какво изкривяване води зависимостта у слабите хора.

11.05 2012 в 14:03

Да, пълна идиотия. Собственото ми мнение съвсем съвпада с това на Слабаков. Сам съм наркоманен пушач, и сам мразя цигарите. Но по тоя начин ще създадат единствено нови проблеми, без да решат съществуващите. Борбата срещу пушенето, и борбата срещу пушачите, са силно различни неща.
Така просто другия месец от нормалните кръчми ще изчезнат табелите "Кръчма", и ще се появят "частен клуб", или просто бележки по вратите "частен купон", и толкова.
А маса народ вече няма да прости на ГЕРБ не само дянков и магистраленето, или БАН и Университета, ами и кръчмите си. Което вече е електорална катастрофа, драги ми Смехурко ...
Понеже утре и Жан Виденов да обещае да отмени тая глупост - пак ще стане министър - председател.