Глобяват за пушене само с полицай

Мадлен Шишманова 21 май 2012 в 08:25 2716 1

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

Инспекторите, които ще следят дали се спазва забраната за пушене на обществени места, ще могат да глобяват нарушителите само, ако са с полицай.

 Инспекторите не са регистрирани по Закона за достъп до личните данни и те нямат право да искат лична карта, обясниха от инспекцията. За да бъде написан акт на неспазилите забраната на тютюнопушенето на обществени места, санитарните служители трябва да впишат трите имана, ЕГН, адреса и номера на личната карта, но това може да направи само служител на реда.

Около 600 здравни инспектори ще в страната ще следят за нарушители, каза вчера д-р Димитър Димитров, завеждащ Дирекция „Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването.

Инспекторите няма да следят само за пушене на обществени места, но трябва да следят още за санитарните условия в магазините, заведенията за хранене, разрешителните за продаваните стоки в магазините и куп други неща, които вършат и сега. „Аз мисля, че за всички е ясно – и за собственици, и за посетители на заведенията, че от 1 юни забраната важи, тоест на закритите обществени места и някои открити не трябва да се пуши, така че всеки поема личната си отговорност, когато нарушава закона“. Това каза здравният министър Десислава Атанасова в неделя.
 „Но редно е гражданското общество да подходи по друг начин – не да го плашим със санкции, а да знае, че това е европейският модел, че така ще се намали тютюнопушенето и е важно за опазване на здравето на хората“, допълни тя. По думите й вече не модерно да се пуши, макар да признава, че и е трудно да се откаже от две-три цигари дневно, които и тя припалва. Преди дни депутатите одобриха промени в Закона за здравето, като забраниха пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри - по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са купили билети. За обикновените хора санкциите се вдигат от 50 до 300 лв. на 300 до 1000 лв. За второ нарушение глобата скача между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови