"РБ трябва да се превърне във федерация"

OFFNews Последна промяна на 29 май 2014 в 16:09 10638 21

Тома Биков

Снимка Движение БГ

Аналитичен текст за предстоящите задачи на Реформаторския блок след изборните резултати, написа Тома Биков, който е член на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите".

Визията на Биков бе подкрепена във Facebook и от говорителя на Блока Радан Кънев, който е и лидер на ДСБ.

"Реформаторският блок прескочи бариерата по време на изборите за Европейски парламент и с това извоюва първата си малка победа. Словосъчетанието „малка победа” ми се струва най-подходящо в случая, защото резултатът в никакъв случай не може да се определи като задоволителен, но в същото време трапът беше прескочен", пише Биков.

По думите му Блокът в момента прилича на "бебе, което се е родило след тежка бременност" и по изграждането му има още много работа. Най-важните стъпки пред РБ, които очертава Биков - избиране на общи лидери, изграждане на общо организационно тяло и разширяване на електоралните цели.

Ето и целия анализ на Тома Биков:

Реформаторският блок прескочи бариерата по време на изборите за Европейски парламент и с това извоюва първата си малка победа. Словосъчетанието „малка победа” ми се струва най-подходящо в случая, защото резултатът в никакъв случай не може да се определи като задоволителен, но в същото време трапът беше прескочен. Със сигурност сега не е време за еуфория, а за бърз анализ на ситуацията, на грешките от кампанията и за незабавни политически действия. Няколко дни след изборите блокът прилича на бебе, което се е родило след тежка бременност. На петия ден след раждането животът му все още е прекалено крехък, за да се отдадем на празненства.

Резултатът от изборите трябва да бъде разчетен като даване на шанс за изграждане на десница от ново поколение, а не като следствие от блестяща предизборна кампания. В името на коректността ще кажа, че аз също бях част от тази кампания и нейните недостатъци със сигурност от части се дължат и на моята работа.

Най-важните задачи пред Реформаторския блок в следващите месеци са да излъчи общо лидерство, да започне изграждането на общо организационно тяло и да разшири електоралните си цели.

Излъчване на общо лидерство

И в момента блокът има общи ръководни органи каквито са Изпълнителният съвет и Гражданският съвет. Тези органи обаче трябва да бъдат уплътнени с легитимност и преминаване през избор и демократична процедура. Време е петте партии и гражданите, които ги подкрепят заедно да изберат Изпълнителен съвет, Граждански съвет и председател на Реформаторския блок. Това може да се случи, като се свика Съюзно събрание. Излъчването на общо лидерство не означава партиите да се саморазпускат, но пътят към сериозната политика за Реформаторския блок преминава единствено през неговото отчетливо федерализиране. Всичко останало ще бъде игра на дребно, която ще свърши с крах и поредни драми вдясно.

Изграждане на общо организационно тяло

В месеците след сформирането на блока, беше подценена организационната работа и по време на кампанията местните структури не получиха достатъчно помощ за организирането на изборите. При непредвидимата ситуация, в която се намира страната днес, може да се наложи същите структури да правят парламентарни избори само след няколко месеца, така че организационната работа по консолидирането на структурите по места трябва да започне още от утре. Първото нещо, което трябва да се направи е час по-скоро органите на блока да отворят възможността за индивидуално членство в него, което да даде възможност и на хора, които не са членове на отделните партии и гражданските съвети да участват ефективно в работата и във взимането на решения. Заедно с това местните структури също трябва да излъчат своето общо лидерство и да започнат подготовката си за местните избори.

Разширяване на електоралните цели

Сякаш неволно, още при учредяването си блокът се позиционира като проект, който стои вляво от ГЕРБ. Днес той прилича по-скоро на либерална, отколкото на консервативна формация, което силно ограничава възможностите за търсене на по-широка подкрепа. Тезата, че левицата и десницата са изчерпани като понятия не е валидна, защото както се видя и на последните избори най-много гласове спечелиха партиите, които се дефинираха като леви и десни. Мястото на Реформаторския блок е вдясно от ГЕРБ, което означава защита на много по-широк кръг от интереси и включване на много по-големи групи от хора в полезрението на блока. Днес блокът изглежда по-скоро като формация, която защитава интереса на възмутената градска интелигенция. От тук нататък той трябва да се ориентира и към защита на средния и малкия бизнес.

Това означава Реформаторският блок да излъчва много повече прагматизъм, отколкото идеализъм и много повече спокойствие, отколкото революционен плам. Да извежда всяко свое послание до два резултата – повече работни места и по-високи доходи и да ориентира погледа си изцяло към бъдещето без да се обръща към злополучното минало на преходната десница. В перспектива формацията трябва да се превърне във фактор за осигуряване на политическа стабилност, което е главното условие за преодоляването на икономическата криза.

Със сигурност недостатъците, които Реформаторският блок излъчва днес, са много и често дават поводи за справедливи критики дори от страна на собствените му избиратели. Добрата новина обаче е, че въпреки всичко блокът получи шанс да се развива и реформира и трябва да се възползва от него час по-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2014 в 07:29

Още един иска да лапа... Опа смуче от българския народ... опа българското стадо...

29.06 2014 в 22:24

Нещастни кукли на конци!

01.06 2014 в 20:23

Съгласна съм с много от казаното от Тома Биков. Единствено не и с това, че РБ се е позиционирал вляво от ГЕРБ. За мен ГЕРБ е нито лява, нито дясна партия, независимо от членството й в ЕНП. А аз по убеждение съм дясна, и припознавам само РБ като мой представител, по-точно ДСБ.

Най-важното от казаното от Биков е, че организационната работа по места трябва да започне веднага. Парламентарните избори чукат на вратата.

30.05 2014 в 17:40

Избеляло мръсно-синьо.

30.05 2014 в 17:14

Права си Марийке.

Без алфа-женска не става.

30.05 2014 в 16:58

Що е то Реформатарски блок?
Това по същество е един файтон политически проститутки, обходили и обслужили целия политечески спектър. Файтона се тегли от куцата кобила Пръмка и катърчето Рамаданчо, скритият кочияш е естествено Ваньо Мангъра.

30.05 2014 в 07:12

Драгалевския мангал прецака г-жа Кунева.
КОЙ?
КОЙ?
КОЙ е следващия прецакан?
Корман Исмаилов или пак г-жа Кунева защото ги финансира?
Или Радан Кънев по примера на ментора си Костов ще си остане пак сам?

29.05 2014 в 22:01

математик, заради такива като теб избиратели не мога да се поддам на скептицизъм. Благодаря ти.

29.05 2014 в 21:30

г-н Биков като представител на "възмутената градска интелигенция" много се радвам, че в текста ви има и едно "и" - "От тук нататък той трябва да се ориентира И към защита на средния и малкия бизнес."
Това е доста важно, защото означава, че трябва да надгражда, но като запази постигнатото. ДА, на тези избори основно "възмутената градска интелигенция" подкрепи РБ. Но аз бих казал градската интелигенция, която не се повлия от манипулациите и гласува именно заради своята последователност, ако щете "идеализъм" и дори "революционен плам"! И остана твърда и заради "миналото на преходната десница". Не се притеснявайте - тъй като е "интелигентна" тя ще разбере, че има нужда и от "прагматизъм", дори и разумен популизъм! Но не се опитвайте да направите от РБ нещо като ДБГ2 - това ще е пагубно за РБ! ДБГ си загуби част от електората именно заради липсата на "идеализъм", стана партия без физиономия! А СДС, БЗНС и ДСБ си съхраниха едно ядро и от "идеализъм" и заради "миналото"! Не им завиждайте за това ядро, а се опитайте да създадете такова и за ДБГ!
Силата на РБ е в многообразието! Ако противопоставите "градската интелигенция" на "бизнеса"; партиите с "минало" на по-новите, може да загубите част от първите без гаранции че ще има компенсация от вторите!

29.05 2014 в 21:25

Малее изправи ми се косата - реших че Дорбуджа, Южна Румелия и крайморските градове искат автономия от София.

По ясни заглавия трябват.

РБ е Република България.