Паниката на Борисов предизвика кашата за референдума

16 октомври 2012 в 13:56 4570 13

Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС
Минчо Спасов. Снимка: БГНЕС

Минчо Спасов

Поправете ме, ако греша, но за да си премиер, е необходима смелост и решителност да вземаш и отстояваш тежки решения. Ако вземеш неправилното решение - плащаш за това; но ако не вземеш решение - плаща нацията, плащаме всички ние. 

В новата ни история има много примери, които макар бавно и мъчително придвижват държавата ни напред:

Жан Виденов: Никога не съм имал леви убеждения и не съм го харесвал. Но колкото повече информация получавам, толкова повече сменям позицията си. Този типичен комсомолец отказа да продаде на руснаците българския национален газов интерес, държа се мъжки и за това плати с политическата си кариера. Но в резултат собствеността на газопровода си е наша, държим кранчето и събираме транзитните такси.

Филип Димитров и Иван Костов - с всичките им кусури удържаха и проведоха реституцията и приватизацията.

Царят пое риска на всички клевети по редуцирането на външния дълг. Благодарение на това сега сме с най- добрия бюджетен баланс в Европа. Царят не потърси паравана на парламента, за да размрази проекта АЕЦ „Белене” и до днес не променя позицията си.

Станишев, въпреки съпротивата на собствената си партия, послуша НДСВ и въведе плоския данък.

Какво прави Борисов?

Сутрин има категорично мнение по всеки въпрос, но вечер твърдо не е съгласен с него! Не е съгласен със себе си.

След стотиците случаи на премиерско непостоянство и страхливо отстъпление пред проблемите и протестите, е излишно да обяснявам, че под 130-те килограма премиерска плът, се крие заешко сърце. Вече четвърта година все някой друг е виновен – тройната коалиция, предишните, следващите. Има стенограма на Министерски съвет в която е записано оплакването му, че не му стига тази икономическа криза, ами сега и цунамито (в Япония) му увеличава проблемите.

Случаят с референдума за АЕЦ Белене е поредното доказателство, че най-правилният псевдоним за премиера е „Заешкото сърце”.

В Германия има над 50 малки ядрени централи. Откриването или закриването им е въпрос и отговорност на изпълнителната власт. Никога не са вкарвани за решаване в Райхстага. Правителството взима решения за закриване и откриване на АЕЦ-ове и си носи отговорност за това. В Литва онзи ден народът реши, че не иска да развива атомна енергетика и го реши на законен референдум.

По закон и у нас е така. Член 8 от Конституцията прогласява разделение на властите. Парламентът не е конвент. Той създава правила, а правителството управлява според тях. Правителството носи отговорността за енергийното осигуряване и безопасност по начин, който сметне за необходим - АЕЦ, ВЕИ, ТЕЦ, ВЕЦ. Конкретните енергийни проекти не са въпроси от компетентността на Народното събрание. Следователно не може да се решават с референдум.

Но това , когато премиерът си е на място. 

Какво прави един премиер ” Заешко сърце”, когато трябва да се вземе важно решение? Прехвърля решението на други, за да не носи той отговорност. Страхът на премиера да вземе решение за съдбата на АЕЦ ”Белене” го накара пак да обуе тенекиените гащи и да прехвърли горещия картоф на послушковците в парламента. И те гласуват каквото им каже охранения заек, маскиран като бистришки тигър. Той им каза: Възбранете имота на Царя - и те го направиха. Въпреки че само съд може да налага възбраната. Каза им - Вие спрете Белене, че мен ме е страх от руснаците. И те го направиха, въпреки че не е в тяхна компетентност. Ако утре им каже: оженете Янев за Марешки - сигурно пак ще козируват по милиционерски и ще го направят.

Законът е категоричен; Референдум може да се прави по въпроси от компетентността на Народното събрание. В момента, когато треперещото премиерско сърце вкара въпроса за АЕЦ Белене в парламента, той наля вода в мелницата на БСП. Румен Овчаров потрива доволно ръце пред зайчедушието на бистришкия тигър: щом парламентът се произнася за спирането, той може да се произнесе и за пускането.

Но нито лукавството на БСП, нито глупостта на ГЕРБ могат да подменят очевидния факт - произнасянето по конкретен енергиен проект не е в компетенцията на Народното събрание. Следователно провеждане на референдум по такъв конкретен казус е недопустимо. И Конституционният съд ще го отмени.

А иначе аз съм за референдумите като една, за жалост все още неизползвана възможност, хората да участват в управлението и да вземат важни за нацията въпроси.

 --------------

* Минчо Спасов е юрист, бивш председател от НДСВ на парламентарната комисия по сигурност и вътрешен ред в 40-ото НС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!