Осман Октай: Това беше последно предупреждение за Доган

Юлиан Христов 21 януари 2013 в 18:11 10410 10

Осман Октай

Снимка БНТ

Един от основателите на ДПС и близо 10 г. заместник на Ахмед Доган коментира пред OFFNews нападението срещу лидера на движението в събота. 

Г-н Октай, една от най-обсъжданите теми след нападението над Ахмед Доган беше, че това е постановка – какво смятате вие?

Някой се опитва да омаловажи нещата, пускайки версията, че едва ли не Доган и обкръжението му са организирали този цирк. Абсолютно заблуждаваща е такава концепция. Ако сериозно се изследва почеркът на цялото събитие, при което имаше отсъствие на Националната служба за охрана (НСО) – при подобни мероприятия не би трябвало никой в залата да може да мръдне при толкова VIP-гости от ЕС и VIP-клиента им Ахмед Доган... Никой не би могъл да припари до сцената, ако присъстващите от НСО охранители не бяха скрити. Така че, ако има някакъв сценарий, той трябва да се търси от тези, които организираха покушението и на Луканов, и на Илия Павлов, и на Емил Кюлев, и на Фатик...

Тоест, според вас Ахмед Доган не е знаел какво го очаква?

Не, абсолютно не. Ако всеки средно интелигентен човек анализира реакциите и поведението му, ще види, че той само не се напика...

Какъв е интересът на тези задкулисни сили, за да извършат този акт срещу Доган?

Това е продължение на ситуацията с Ахмед Емин. Отдавна кукловодите предупреждават Доган, че трябва изчезне от политическия живот и трябва да си посочи наследника, защото той вече им вреди.

Кои са тези кукловоди, в България ли са..?

Знаете, в цял свят службите контролират поведението, дори на преходните политици. Така е в цял свят. Особено българското политическо пространство, в последните 22 години, се ръководи по този начин.

Как е убеден според вас Октай Енимехмедов да съдейства на т.нар. „кукловоди“?

Той е употребен. Винаги се намират подобни „камикадзета“. Службите разполагат с много възможности. Още повече, че се заговори, че бил хванат с наркотици, което още повече улеснява възможността да бъде контролиран. Самото поведение на прокуратурата и разследващите след покушението, при което се опитаха да омаловажат ситуацията, като „хулиганство“ и т.н., говори за покриването на това лице.

Как оценявате поведението на делегатите, след като Октай беше обезвреден?

Задължително тази агресия трябва да бъде наказана. За това, защото ние сме членове на ЕС и НАТО. За това посегателство върху живота трябва да се наказва по законите на ЕС. Не може паднал човек да бъде пребит като куче. Това е типично поведение на талибаните на Доган по места и то от години. И службите много добре го знаят това – имаше убийства в Дуловско, имаше пребити хора, имаше отвлечени хора. Така че такова поведение е принцип вътре в партията. Тя се превърна в такава мафиотска структура. Самият факт, че дори българските партии не си позволяват да издигат от турската образована младеж водачи на листи в тези райони, показва, че всеки в тази държава е подчинен на модела „Доган“ и той да бъде обслужван. За това в тези райони не присъства никоя основна политическа партия и не прави структури, и не привлича кадри сред тази образована младеж.

За вас оттеглянето на Ахмед Доган от ДПС беше ли очаквано?

Аз не съм чул и не съм разбрал, че Ахмед Доган се е оттеглил. Ахмед Доган се обяви за пожизнен лидер на тази политическа формация. Кой ви каза, че Доган се е оттеглил? Това е поредната заблуда и медийна пропаганда на кукловодите. Едва ли не да скрият Ахмед Доган под предлог, че е станал почетен председател. Той си назначи нова мъжка секретарка, нов началник на кабинета или нов администратор, в лицето на Лютви Местан.

Случайно ли е това, че винаги в навечерието на избори Доган се появява и около него винаги има скандал?

Аз мисля, че това беше последно предупреждение за Доган. Той си мисли, че е недосегаем и се опитваше да се скрие, като показваше среден пръст на своите кукловоди. Те му казаха, че дори под светлините на прожекторите и пред европейските си гости, не е недосегаем. За това отсъстваше НСО и за това няма закон за НСО в България.

Как ще се отрази този инцидент на предстоящите избори. Това ще мобилизира ли електората на ДПС?

Електоратът на Доган е мобилизиран от 2005 година откакто се появи явлението „Атака“. Ако анализирате изборните резултати на Доган 1990 година досега, той до появата на Волен Сидеров и „Атака“ никога не е превишавал 24 мандата и 400 хил. гласоподаватели. Откакто се появи Волен Сидеров и националистите, които го обслужват с цялата държавна система, той стигна до 34-37 мандата. Сега има претенции да вземе 800 хил. гласоподаватели и е възможно да ги вземе. Защото, всичко това, което се случва в Пазарджик, никой не може да каже, че избирателите и мюсюлманската общност не са подплашени и не са обединени. Не им трябваше този екшън, за да се мобилизира.

Следващото управление на България може ли да бъде без участието на ДПС във властта?

Всеки, който си мисли, че може да управлява с присъствието на Доган, нека да знае, че това, което се случи през 1990 година, когато заседаваше Великото народно събрание и всички националисти налягаха по жълтите павета и се опитваха да не допускат турците в Парламента, ще им се стори песен. Парламентът, ако обяви, че се прави правителство с присъствието и участието на Доган като коалиционен партньор, съм убеден, че до такава степен ще ескалира напрежението, че народът няма да допусне да се състави такова правителство. И неслучайно министър-председателят казва: Ако седна на масата да преговарям с Доган, свършено е с ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!