Кунева: Правя партия на нормалните

Елица Мартинова 09 май 2012 в 17:49 2606 3

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На 9 май, Деня на Европа, в Русе лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева обяви официално, че сдружението ú ще прерасне в политическа партия до есента на 2012 г. и ще участва на следващите парламентарни избори. В интервю специално за OFFNews.bg бившият еврокомисар говори за плановете на бъдещата си партия.

Г-жо Кунева, обявихте връщането си в политиката именно в Деня на Европа. Случайност ли е това?

Не мога да кажа, че се завръщам в политиката, защото аз не съм я напускала. Аз имам своята активна гражданска позиция. Това, което направих, е да кажа на хората: Вярвам ви! След като искате да има алтернатива и вярвате в мен, аз ви отвръщам със същото. Ще следвам задачата, която ми поставихте на президентските избори, и ще работя за по-добра политическа система.

Днешният ден не е случаен, разбира се. На мен ми е необходимо да призова българските партии и цялата политическа система, както и гражданите, отново да се вречем в онези ценности, заради които искахме да влезем в ЕС. Не е случайно и че е в Русе. Това бе моят избирателен район. Така започнах през 2001 г., а аз съм човек, който се привързва. За мен тази първа среща с хора, пред които си отговорен, остана завинаги. Така че няма никакви съвпадения – нито 9 май, нито Русе.

Какъв ще бъде партийният облик на „България на гражданите“ и какви са целите Ви в краткосрочен план?

Партийният облик е ясен. Това е първо да сме сигурни, че всички имаме една и съща оценка за миналото и едни и същи надежди за бъдещето. Хората, които са в „България на гражданите“, и сега изпитват носталгия по онова време преди 1989 г. В много от срещите се казва, че тогава живеехме по-сигурно. Аз мисля, че това е погрешен аргумент. Ние просто трябва да направим повече от демокрацията, която е единствената достойна форма на човешко съществуване.

Второ, мога да кажа, че това са хора, които твърдо застават зад евроатлантическата интеграция на България. За мен, нека да го кажа точно днес, ориентацията към Европа и към европейските ценности, към европейското разбиране за демокрация, е съществена и най-важна, за да се чувствам съпричастна към каквато и да е политическа идея. Още повече към идея, в която лично аз участвам.

Трето, това е територия, политика, която се обитава от хора нормални, хора с модерно мислене и хора с много силен демократичен рефлекс. Това означава хора, които не компрометират собственото си достойнство, като купуват и продават избори. И това води до следващото - „България на гражданите“ е такова сдружение и ще бъде такава партия, която е против картелирането и монопола както в бизнеса, така и между партиите. Мога, разбира се, да продължа да изброявам, но мисля, че като за начало стига.

В последно време сме свидетели как левицата ви пришива към ГЕРБ, а управляващите ви отреждат лявото пространство. Каква е Вашата истина, как се самоопределяте Вие?

Аз вече ви казах. Това е моята истина и винаги е била. Нищо по-различно от това, което винаги съм казвала или правила във всяка своя стъпка. Никога не съм изпитвала носталгия към сигурността за сметка на свободата. Никога не съм изпитвала колебание в европейския път на България. Никога не съм изпитвала колебание за това, че в честно състезание, било в икономиката или в избора, можеш да успееш и това всъщност е единственият начин, по който трябва да успяваш.

Проблемът на българските партии в момента е, че има една част от тях, които образуват сива маса. Това са части от ГЕРБ, части от БСП, части от ДПС и от други партии, които всъщност имат уговорки. Каква, например, е коалицията между ГЕРБ и „Атака“? „Атака“ дясна партия ли е, за да сформират коалиция? Аз много ценя дясното политическо пространство, защото то беше носител и е носител на промяната и на модерното в България. Надявам се, че ще има такива субекти в България, които освен, че се кълнат, че са десни, ще го докажат до изборите. Засега обаче не виждам особено много аргументи. Ако ми кажете в последните три аргумента кое доказва ГЕРБ като дясна партия, съм готова да водим този разговор, но засега това не се случва. Надявам се, че това стига като аргументи. Ние стоим на нашето място и се надяваме да водим сериозен разговор за бъдещето на България. Има въпроси като образование и медицина, които отиват отвъд дребната идеология. Това е много по-висока идеология – на хуманността, на демокрацията. Надявам се, че повече партии биха се подписали под нея.

Това отвежда и към следващия въпрос. Какви са прогнозите Ви за идните парламентарни избори. Казвате, че нито една от партиите не отговаря на Вашите критерии. Ако обаче „България на гражданите“ получи висок избирателен процент и никоя партия не спечели абсолютно мнозинство, склонна ли сте да обмислите варианта за коалииции и ако да, с кого?

Аз не виждам нито една партия да е излязла с програма. Да се говори за коалиции на базата на събиране на проценти е неморално, неморално е към хората. Както знаете, аз такива компромиси не правя. По време на президентските избори бях поканена да дам гласовете, като че ли те са мои, да ги дам за една или друга политическа партия, която участваше със свои партийни кандидати на президентските избори. Не го направих и не съжалявам.

С какво „България на гражданите“ ще бъде по-различна от това, което българският избирател вече е видял? Как ще осъществите гражданското управление, за което говорите?

Напоследък ми се струва буквално драматичен фактът, че ние реално не искаме нищо особено от партиите. Ние искаме просто да си държат на думата, да правят това, което казват, да са популярни, а да не са популисти и да бъдат нормални. Ако ние удържим точно на тези на пръв поглед съвсем обикновени стъпки, ако ги извървим уверено, аз мисля, че това ще бъде един наистина различен начин да се прави политика. Това ще е европейски начин и затова съм толкова пристрастна към него. Аз знам как се прави такава политика, правила съм я и искам да я правя и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!