Картата на Залужни. Експерт разкрива какво точно е станало при руските атаки в понеделник и какво може ПВО на Украйна

Красимир Крумов 11 октомври 2022 в 13:09 49340 11

Картата с локализираните обекти и траекториите им.

Снимка ГЩ на ВСУ

Картата с локализираните обекти и траекториите им.

Предвидимите маршрути на използваните от Русия за атаките в понеделник ракети са помогнали на ВСУ на Украйна да ликвидират голяма част от насочените срещу Киев и украинските градове боеприпаси. Това твърди полският аналитик и журналист от „Нова военна техника“ Давид Камизела на базата на публикувана от шефа на ГЩ на ВСУ Валерий Залужни карта.

Украинският военноначалник е споделил в интернет истински диамант за изследователите по открити източници – карта на реалната ситуация в небето над Украйна между 10:20 и 11:00 часа в понеделник. Военните рядко показват подобни документи, но Залужни илюстрира с картата мащаба на руската атака с използването на въздушни, морски и наземни ракети, балистични ракети, ракети земя-въздух и дронове Shahed-136, както и размера на украинската реакция и, на практика, чудесата, които ВСУ са постигнали за отблъскване на атаките с оръжия от съветската епоха и то в недостатъчно количество.

Залужни е показал публично не просто карта с бележки за зоните на атаки, а фактически локализираните от радарите на украинската ПВО обекти заедно с техните тракове (траекториите). Това, на което обръща внимание Камизела е групирането поне в три направления на от няколко до десетина обекта, съставящи коридор в посока на украински градове и инсталации. Забелязват се маневриращите ракети, които след това са ударили заложените цели или са били прехванати от украинците.

Единият от коридорите, на който обръща внимание полският журналист минава над Молдова и там, прелетелите ракети със сигурност са повече от трите, за които Кишинев официално протестира.

Коридорите, според Камизела, са добре илюстриран отговор на въпроса защо украинската ПВО е била в състояние да прехване голяма част от ракетите – въпреки масово разпространените мнения за ефективността и опасността на ракетите Х-101, Калибър и други маневриращи ракети, те, смята Давид Камизела, са сравнително лесна мишена. Движат се по предвидими маршрути, които имат по няколко точки за промяна на траекторията, и на голяма височина. Те не са такава трудна мишена, за разлика от един тактически изтребител, както мнозина смятат.

„Картата на Залужни“ показва, че за повече от половин година война украинската ПВО е добила достатъчно знания за и информация за да разпознае „магистралите“ на руските ракетни атаки от всички възможни посоки. Вероятно в създаването на картината, която позволява на украинската ПВО да покрива по-добре територията на страната изключително са помогнали западните системи като самолетите АУАКС или съзвездията от космическите системи за наблюдение SBIRS (Космически базирани инфрачервени системи), предназначени за ранно предупреждение за ракети.

Това как за кратко време украинците са успели да обединят западните, опериращи над Полша, Румъния и Черно море машини и датчиците в Космоса с това, което имат все още като ПВО ВСУ е впечатляващо, обобщава Камизела, като допълва, че има още какво да се желае, като например доставките на ПВО системи като очакваните NASAMS и IRIS-T и многофунционалните изтребители F-16, което значително би увеличило потенциала на украинската ПВО.

Според любители на разузнаването от открити източници Украйна умишлено е публикувала „Картата на Залужни“ за да даде сигнал на Русия: „Виждаме ви във всеки момент и във всяка точка“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

11

dolivo

17.10 2022 в 11:51

браво, много интересно! Русия се сблъсква с една машина която доста бързо се настройва, за да неутрализира русия сатрап.

мен понеже ме е страх за кожичката ми, ходя по форумите да дразня троловете поне малко да виждат хората истинските им лица.

продължавайте тролчета да залагате на импотентна губеща страна управлявана от ваксинирани антиваксъри и други лицемери, на които децата им живеят от данъците на раята и кражбите на бащите им.

1780

10

Бърбърлей-олелей, а ти защо няма да получиш повиквателна? Помня, че по мое време в казармата не взимаха едни рибята, които по едни причини не подлежаха на редовна военна служба... Та тез рибятки ги отсяваха според разширението на лайноотвода. Да не би да си от тях?
Колкото до призовката срещу Русия... ами какво да ти кажа, те до тогаз на тез блатни бурсуци сигурно дървени саби ще им раздадат, колкото да не са с празни ръце.

1166

9

Fari Matraji

13.10 2022 в 21:18

Имат кураж и това никои не може да го оспори. 70 години светът се бори с комунизма а тия украинци за по малко от година ще го гътнат.

1220

7

хr4

11.10 2022 в 19:06

Чета мурзилажа и напикавам от смях! То бива, бива, ама...
ПП. По-здрави от един 47 годишен келеш(мерси).
ПП2. Лейка, днеска забърса ли праха от портрета на Пиздин? А! И да не збравиш да му изкозируваш!

2051

6

Propaganda

11.10 2022 в 18:50

Западно разузнаване/оръжие + украинска борбеност/кадърност = тоталния военен разгром на нацистите от раSSия.

963

5

Любо Найденов

11.10 2022 в 18:31

За заложни трябва да казвате фашисткия военначалник ,а не главнокомандващия !
Бъдете обективни!

345

4

Джендо Джедев

11.10 2022 в 16:22

Барми,

За нас не знам, ама твоите алкаши от "МаРушка"-та ти от 2 седмици реват... Факт! :D

345

2

Джендо Джедев

11.10 2022 в 14:22

Пешко, резултатът щеше да е 10 пъти по-зле ако украинците не бяха свалили повече от половината руски железа. Да видим какво им е останало на орките за следващия залп. Ако изобщо успеят да го организират. :D