Как работи задължителното гласуване в Гърция и Белгия

Симона Костадинова Последна промяна на 06 юни 2014 в 14:11 23656 29

Гърция и Белгия са две oт страните членки на Европейския съюз, където по закон гласуването е задължително. Третата е Люксембург.

Белгия е първата страна в света, която въвежда задължителното гласуване. То важи от далечната 1892 г. за мъжете и от 1949 г. за жените. Според закона, ако гражданин не гласува 4 поредни пъти на избори, може да изгуби правото си на вот за следващите 10 години. Негласуващите трудно биха си намерили работа в публичния сектор.

Изборите в Белгия се провеждат на хартия или електронно. Няколко седмици преди вота всеки белгийски гражданин, навършил 18 години, получава карта за гласуване с подробности къде точно трябва да подаде гласа си. Секциите за гласуване обикновено са в училищата, а изборният ден винаги е в неделя.

По закон, ако някой белгиец не упражни правото си на глас, трябва да му бъде наложена парична глоба в размер до 1000 евро или да положи общественополезен труд. От 2003 г. насам обаче тези никой не е бил реално санкциониран. Така задължителното гласуване става само формално. Въпреки това избирателната активност в Белгия продължава да е една от най-високите в Европа. На последните европейски избори, които се проведоха на 25 май, своя вот са дали 90% от белгийците.

Нещата са малко по-различни в южната ни съседка Гърция, където по закон гласуването също е задължително. На последните избори за Европарламент там са гласували едва 58% от имащите право. Причината за това е, че и в Гърция, както в Белгия, задължителният вот е останал само като законов текст и неспазващите го не подлежат на действителни санкции.

Законът, съгласно който се налагат санкции за негласуващи, е отменен още през 2001 г. Преди това са се прилагали редица наказания. Грък, който не е гласувал, е можел да остане без нов международен паспорт или нова шофьорската книжка. Възможно било дори да влезе затвора, били предвидени и финансови санкции, но тези наказания дори тогава рядко се изпълнявали.

Задължително гласуване в Гърция е било въведено с няколко стъпки. През 1911 г. било записано в конституцията, че гласуването може да стане задължително, чрез постановяване на закон за това, а през 1926 г. е вписано и в Изборния кодекс на страната.

В Гърция изборите се провеждат в неделя, обикновено секциите се отварят в училища, а заради това учениците получават вместо 2 почивни дни цели 4. Традиционно гласуването се извършва "от изгрев до залез слънце", освен това гражданите могат да избират и за конкретен кандидат (преференциален вот).

В Люксембург задължителното гласуване е въведено през 1919г. Изключения се правят само за хората над 70 години и онези, намиращи се в чужбина в деня на изборите и то само ако могат да го докажат.

Задължителни са местните избори, за камарата на депутатите (долната камара на парламента) и за Европарламент. На последния евровот правота си на глас са дали 90% от гражданите на страната.

В изборния закон е записано, че при първо неявяване пред урните за негласуващите се предвиждат глоби. При повторно неявяване в рамките на 6 години глобата расте. Санкциите са между 99 и 990 евро.

На практика обаче негласувалият получава само предупреждение след първото си неявяване. Но ако то се повтори, може да стигне до съд, който да наложи глоба.

Гърция и Белгия не са единствените, където по закон гласуването е задължително, но на практика той не се прилага. Така е и в Боливия, Коста Рика, Доминиканската република, Египет, Хондурас, Ливан, Либия, Мексико, Панама, Парагвай, Тайланд и Турция.

Все пак има страни, където нормите за задължителен вот строго се спазват. В Северна Корея, Аржентина, Австралия, Бразилия, Конго, Еквадор, Люксембург, Науру, Перу, Сингапур и Уругвай се налагат санкции над гражданите, които не са дали своя глас.

Австралийците например са задължени да присъстват в избирателната секция, но могат да напуснат без да са гласували, след като впишат имената си в списъците. Неявилите се могат да бъдат глобени до 50 австралийски долара, а ако откажат да изплатят санкцията могат дори да бъдат лишени от свобода (като наказание за това, че не са изпълнили задължението си да платят глобата, а не заради негласуването).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 16:02

Системата със задължителното гласуване не работи. Гърция и Кипър бяха пред фалит заради избора на некадърни политици. А Белгия 18 месеца беше без правителство. Белгийците могат да си позволят да нямат правителство защото при тях всичко е уредено и администрацията си работи по инерция.
Да попитам можели български чиновник да го оставиш без никакъв контрол 18 месеца?
Колкото до това, че щял да намалее купения вот, то едвали ще се случи просто ще е по - евтин. А дали ще пуснеш празна бюлетина или няма да гласуваш каква е разликата? Просто при първия вариант си загубил 4-5 часа или повече от едиствения си почивен ден. Е това е ако работиш разбира се.

15.06 2014 в 20:05

Не знам кой е писал тази простотия за Белгия. Да, в Белгия е задължително гласуването и има парични глоби, когато не гласуваш, но само ако си регистриран като гласоподавател. Когато белгийски гражданин навърши 18г. автоматично влиза в списъците за гласоподавател, но ако поискаш, отиваш до общината, казваш им че няма да гласуваш и излизаш от списъците без никакви глоби или каквито и да е дгури санкции.

09.06 2014 в 13:19

До "е няма пък"

Бареков, ти ли си това? Хапчетата пак си ги пропуснал.
Айде отказвай се от род и родина и към анадола. Идиоти си имаме в повече, та още един отгоре.

08.06 2014 в 16:34

В своя истеричен опит "Да си отмъсти на ДПС" СегГаф си каза доста цинично цялата истина:
1. ДПС са на власт, защото българите не гласуват.
2. Българите не гласуват, защото осъзнават, че партиите са престъпни боклуци.

08.06 2014 в 16:31

АКО СЕ ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гласуване, нека да се въведе, че ако 51% от бюлетините са празни (или с х*Й) изборите да се приемат за нелегитимни, защото ТАКАВА власт НЕ предствлява по-голямата част от избирателите. Това условие ще накара партиите да издигат ПО-КАДЪРНИ хора.

07.06 2014 в 10:23

На никой ли не му прави впечатление, че задължителното гласуване се комбинира задължително с електронно гласуване?

07.06 2014 в 09:44

Защо никой ама никой не казва, че задължително гласуване не е непременно зад. гласуване за партия... винаги може да се пусне празна или невалидна бюлетина с нарисуван да не казвам какво на нея... ВАЖНОТО е, че така драстично ще падне % на купените гласове!!! Драстично ще падне и % на мазните ДПС-ари.. и така те няма да са вече фактор във всеки един кабинет..

07.06 2014 в 02:17

Баба ми,която е на 85 и логично няма средно образование,защото едно време са работели здраво хората,по ваше мнение,явно не би трябвало да гласува.Нищо,че до ден днешен чете книги с два чифта очила и е по-образована от 90 % от българите.Не ми се връзва съвсем логиката,въпреки че и на мен циганския вот ми идва в повече

06.06 2014 в 17:51

@чесън: чети добре ... т.е. не бъркай доматите с домовете!

става дума за две коренно отличаващи се действия:
едното е задължение да се явиш в избирателната секция, да се легитимираш пред комисията и подпишеш, а другото е право - дали действително да гласуваш, или само да сгънеш бюлетината и да я пуснеш в урната празна.

или си един от тях, или добре си налапал въдицата :)