Израел: ИД се превръща в истинска държава, а Западът си затваря очите

ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 17:25 21766 14

Снимка wikimedia

Области, контролирани от ИДИЛ до 21 октомври 2015.

Представяме ви статията в израелското издание "NRG" под заглавие "Западът не разбира опасността от ИД".

Нека да се изправим пред истината: Европа, САЩ, целият западен свят живеят в отрицание на реалността. С други думи: Европа - за европейците, а Близкият изток - ако ще и да се взриви. Скоро ще минат пет години от началото на гражданската война в Сирия, войната, която от дълго време е проблем не само за сирийския народ и за президента Башар ал-Асад.

Става дума за конфликт, в който бе въвлечена Русия, Иран и "Хизбула" (шиитски лагер, който се бори със "Свободната сирийска армия", "Фронта ан-Нусра" и редица групировки, които принадлежат към сунитския клон на исляма, получаващи помощ от страни като Саудитска Арабия, Йордания и Турция). Но над всички надвисва Ислямската държава (ИД).

ИДИЛ започна пътя си през 2004 г. като част от организацията "Ал Кайда" в Ирак. Шест години по-късно, един човек на име Абу Бакр ал Багдади пое ръководството на организацията. През 2011 г. в разгара на гражданската война в Сирия, ал Багдади реши да изпрати в страната свои бойци от Фронта ан-Нусра. След известно време ал Багдади решава да превърне своята група от друг местен клон на "Ал Кайда" в Ислямски халифат под собствен контрол. В първия етап, според замисъла на ал Багдади, халифатът трябва да се разпространи в Сирия и Ирак. В тази връзка възникна идеологическия разрив между ИД и "Ал Кайда".

Армията на ал Багдади започна да действа в Сирия срещу различни сунитски групи и разбира се, срещу режима на Башар Асад. Ал Багдади основа столицата на своя халифат в сирийския град Ракка. Така неговата групировка засили военните и политическите си позиции. През юни 2014 ал Багдади провъзгласи създаването на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ISIS).

От този момент започва решаващият развой на събитията, който европейците и американците все още не са осъзнали: ИД престана да бъде фракция и стана държава. Освен това ИД има столица и управител, тя има своя собствена идеология - разпространението на исляма чрез джихад, война срещу неверниците и превръщането на техните държави (домът на войната) в територии, управлявани по законите на Корана (домът на исляма). Между другото, в тази категория влизат всички арабски и мюсюлмански режими, които са от гледна точка на "Ислямска държава", "еретични" - алавитска Сирия, Саудитска Арабия, светски Египет, Йордания, Ирак, Турция. Списъкът на тези страни е достатъчно голям.

Но освен идеология ИД има също военна, икономическа, образователна и правна инфраструктура. Ислямската държава има армия, в чиито редици воюват 30-50 хиляди бойци и контролира 40 процента от сирийската територия. На териториите, заети от ИД, държавата на ал Багдади решава множество въпроси от ежедневието на жителите на тези райони - осигуряване на ток, вода, санитарни проблеми, техническа поддръжка на инфраструктурата.

"Ислямска държава" е създала специално министерство, което събира данъци, а също и развити бюрократични структури, занимаващи се с финансови въпроси. С помощта на патрулни отряди 24 часа на ден по улиците на населените места на територията, контролирана от ислямистите, се следи за стриктното спазване на законите на Шериата: скромен вид на мъжете и жените, своевременни молитви, забраната на наркотиците и алкохола, и т.н.

И накрая, както всяка държава, през ноември 2014 г. Ислямска държава започна да печата свои собствени банкноти - ислямски динар.

"Ислямска държава" създаде своя собствена правна система, в която решенията се вземат от мюсюлмански съдии. Тези съдии са арбитри и в рутинни дела, свързани с ежедневието: семейни конфликти, отношенията между мюсюлмани и немюсюлмани. Това е още един фактор на независимия статут на ИД.

В икономическата сфера ИД също има средства за съществуване. Според различни източници, "Ислямската държава" получава финансиране и от страните от Персийския залив (Катар, Кувейт, Саудитска Арабия). Парите под прикритието на благотворителни средства, се прехвърлят от частни лица и правителствени организации. Тези, които превеждат парите, прекрасно знаят къде отиват. Освен това, на разположение на "Ислямска държава" се оказаха петролните и газовите полета на Сирия и Ирак.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!