Бащата на Деси викнат на разпит за снимката ù с полицая от протеста

Александра Маркарян 06 декември 2013 в 14:22 28043 98

Деси Николова на протест в София.
Деси Николова на протест в София.

 

Бащата на 15-годишната Десислава Николова е бил викнат на разпит в полицията заради участието на дъщеря му в антиправителствените протести в София.

За това сигнализира самият Филип Николов.

Полицай отишъл до дома на Николов, за да му връчи призовка да се яви в СДВР.

Пред смаяния баща служителят на реда обяснил, че полицията е била сезирана от Държавната агенция за закрила на детето. На 25 ноември тя изпратила писмо до директора на СДВР с молба за проверка. Поводът е публикация в "Свободно слово", в което главен герой е 15-годишната Деси.

"ДАЗД се самосезира по публикация в електронното издание "Свободно слово" със заглавие "Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?". В нея се съобщава, че в политически протест е участвала непълнолетната Деси Николова. Тук пише също, че е имало употреба на алкохол и забранени вещества. В писмото си до директора на СДВР молим за проучване на изнесените факти и обстоятелства и предприемане на необходимите мерки за защита правата на детето", обясни пресаташето на ДАЗД Люба Спириева, потърсена от OFFNews за разяснение.

Тя цитира и следния текст от публикацията:

"Много по-шокиращо се оказа друго разкритие за Деси Николова – младата протестираща често преди изявите си на улицата пуши забранени от закона субстанции. Това тя не го отрича, а дори гордо е публикувала в профила си в социалната мрежа снимка с „цигара“ в ръка!"

Люба Спириева разясни и кои са основните моменти, които ще проверява полицията по публикацията:

"Първо, има твърдение, че дете под 16 г. се употребява в публични протести. Второ, има твърдение, че пуши. Трето, има твърдение, че употребява алкохол. Има твърдение, че те (Протестна мрежа - бел. ред.) злоупотребяват с детето, след като са му дали алкохол. Ние затова молим полицията да провери." 

Спириева бе категорична, че ако има разрешение на родител за участието на 15-годишната Деси в протестите, няма да има никакви негативни последствия. Ако няма, било възможно да се предприемат действия срещу "Протестна мрежа" по Закона за закрила на детето. Дали и какво ще се предприеме обаче щяло да се реши след отговора от СДВР до ДАЗД.

Много добре знам, че Деси ходи на протести, каза пред OFFNews баща й Филип Николов. Даже ходим заедно, а аз винаги съм в първите редици, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!