Ще изпълни ли ВАС написаното в тефтерчето на Златанов

Владимир Йончев 19 ноември 2013 в 13:15 3024 7

Снимка legalworld.bg

Пресконференцията на прокуратурата, на която бехе показано скандалното тефтерче на Филип Златанов.

Помните ли още прословутото тефтерче на Филип Златанов. В него шефът на КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) си беше записвал инструкциите от И. Ф. кой да се удари и кой да се пази.

До дни ще стане ясно дали инструкциите са били само от И. Ф. или и в сегашната власт няма такива, които нямат нищо против да се възползват от него и с мълчаливото си съгласие да спомогнат за отстраняване на „неудобните”.

На 12 ноември 2013 г. беше заседанието на Върховния административен съд по делото за конфликт на интереси срещу двама от членовете на Комисията за защита на конкуренцията Александър Александров и Елена Димова. Александров и Димова са двама от героите в тефтерчето на Златанов. Срещу имената им пише: "незабавно".

„Незабавна” е и реакцията на КПУКИ (Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси). Само за две седмици тя е решила, че членовете на КЗК са в конфликт на интереси. Вината им - изнасяли са лекции. Според комисията така те са извършвали и търговска реклама, защото на поканите за семинарите срещу имената им пишело къде работят.

Това вероятно е най-странният конфликт на интереси. Десетки известни политици, съдии и ръководители на администрации четат лекции. И естествено в обявите за семинарите с тяхно участие са изписани имената им и къде работят. Сред тях е и шефът на Александров и Димова Петко Николов. 

Чудно защо КПУКИ не е реагирала така „незабавно” по всичките тези казуси. OFFNews бе така добър да изпрати на КПУКИ запитване. Но хората, з акоито питахме, не фигурираха в тефтерчето и Златанов не видя конфликт на интереси.

Всъщност проблемът е по-прост. КПУКИ не се използва за търсене на конфликт на интереси, а за отстрел на неудобни. А Александров и Димова пречат, заради неблагоразумието си редовно да пишат особени мнения по решенията на Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК вероятно е най-важната комисия в страната. През нея минават дела за милиони левове. Ако председателят контролира членовете, решенията могат да бъдат удобни. Ако двама от членовете имат свое мнение, вече е друго.

Административният съд София-град очевидно се съобразява с тефтерчето и прави следващата стъпка за отстраняване на „неудобните“. Магистратите от най-големия административен съд в България постигат върхове в правото и „бързото производство”. Първоинстанционният съд потвърждава част от решението на КПУКИ с мотива, че Александров и Димова не са искали разрешение от председателя на КЗК да четат лекции, иначе явно не би имало проблем. Мотивът е пълен абсурд, но очевидно според тефтерчето трябва да се действа „незабавно” и няма време за намиране на други мотиви. Пълен абсурд е и изводът на съда, че ако нямаш разрешение за изнасяне на лекции, независимо че спазваш закона, си виновен, а ако имаш такова разрешение... можеш да нарушаваш закона.

До дни ще стане ясно дали директивите от тефтерчето на Златанов са валидни и за Върховния административен съд, който трябва да излезе с окончателно решение по казуса с членовете на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews