Ще изпълни ли ВАС написаното в тефтерчето на Златанов

Владимир Йончев Последна промяна на 19 ноември 2013 в 13:15 2228 7

Снимка legalworld.bg

Пресконференцията на прокуратурата, на която бехе показано скандалното тефтерче на Филип Златанов.

Помните ли още прословутото тефтерче на Филип Златанов. В него шефът на КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) си беше записвал инструкциите от И. Ф. кой да се удари и кой да се пази.

До дни ще стане ясно дали инструкциите са били само от И. Ф. или и в сегашната власт няма такива, които нямат нищо против да се възползват от него и с мълчаливото си съгласие да спомогнат за отстраняване на „неудобните”.

На 12 ноември 2013 г. беше заседанието на Върховния административен съд по делото за конфликт на интереси срещу двама от членовете на Комисията за защита на конкуренцията Александър Александров и Елена Димова. Александров и Димова са двама от героите в тефтерчето на Златанов. Срещу имената им пише: "незабавно".

„Незабавна” е и реакцията на КПУКИ (Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси). Само за две седмици тя е решила, че членовете на КЗК са в конфликт на интереси. Вината им - изнасяли са лекции. Според комисията така те са извършвали и търговска реклама, защото на поканите за семинарите срещу имената им пишело къде работят.

Това вероятно е най-странният конфликт на интереси. Десетки известни политици, съдии и ръководители на администрации четат лекции. И естествено в обявите за семинарите с тяхно участие са изписани имената им и къде работят. Сред тях е и шефът на Александров и Димова Петко Николов. 

Чудно защо КПУКИ не е реагирала така „незабавно” по всичките тези казуси. OFFNews бе така добър да изпрати на КПУКИ запитване. Но хората, з акоито питахме, не фигурираха в тефтерчето и Златанов не видя конфликт на интереси.

Всъщност проблемът е по-прост. КПУКИ не се използва за търсене на конфликт на интереси, а за отстрел на неудобни. А Александров и Димова пречат, заради неблагоразумието си редовно да пишат особени мнения по решенията на Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК вероятно е най-важната комисия в страната. През нея минават дела за милиони левове. Ако председателят контролира членовете, решенията могат да бъдат удобни. Ако двама от членовете имат свое мнение, вече е друго.

Административният съд София-град очевидно се съобразява с тефтерчето и прави следващата стъпка за отстраняване на „неудобните“. Магистратите от най-големия административен съд в България постигат върхове в правото и „бързото производство”. Първоинстанционният съд потвърждава част от решението на КПУКИ с мотива, че Александров и Димова не са искали разрешение от председателя на КЗК да четат лекции, иначе явно не би имало проблем. Мотивът е пълен абсурд, но очевидно според тефтерчето трябва да се действа „незабавно” и няма време за намиране на други мотиви. Пълен абсурд е и изводът на съда, че ако нямаш разрешение за изнасяне на лекции, независимо че спазваш закона, си виновен, а ако имаш такова разрешение... можеш да нарушаваш закона.

До дни ще стане ясно дали директивите от тефтерчето на Златанов са валидни и за Върховния административен съд, който трябва да излезе с окончателно решение по казуса с членовете на КЗК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2013 в 14:35

Тази Елена Димова - М....а, дето я е срам от фамилията на мъжа си /и има защо/ от години живее без адресна регистрация в южен софийски квартал. Страх я е горката да не я открият тези, които има защо да я търсят! Но....те ще я открият!

20.11 2013 в 06:21

Точно затова влиза в действие медийния натиск на офф-а - за да опази нечии интереси! Като са в конфликт тези - да заминават. Шефа им, ако и той е в конфликт - и той да заминава. Това, че тези са настъпили нечий интерес преди и са ги "резнали" старите "муцуни" е добре дошло, но не е причина да не се реагира подобаващо срещу шефа им. И офф-а вместо да пише поръчкови статии за пари, да вземе да прави кампания за отстраняването на шефа чрез сериозно журналистическо разследване.

19.11 2013 в 18:07

Да де, но тефтерчето е факт! И поръчителят в него също. Последващите действия са налице. Така че ...

19.11 2013 в 17:38

Същото е в сила и за шефа им, не четеш ли?

19.11 2013 в 16:36

На това се вика "медиен натиск" над съда.
С думи прости искате да кажете "Съдии от ВАС, ако не се съобразите с тезата, който сме оповестили за правилна - ще ви омаскарим пред цяла България".

19.11 2013 в 14:11

и още нещо премълчано- прокуратурата показа само една-две страници от това тефтерче, а то е доста дебело. и засега няма изнесен списък на политиците, които са били в конфликт на интереси, но не са разследвани. ето тук също е заровено кучето- не в делата на ВАС, а делата, които така и не са започнати- тях кажете и тях търсете, г-н Йончев. Иначе е много грозно, все едно и вие лобирате, така звучи и така излиза. Постарайте се да ги намерите тези факти и да излезете с аргументирана статия, за да разсеете съмненията върху офнюз, които сега предизвикахте с тази статия.

19.11 2013 в 14:00

Проблемът тук, драги Офнюз, е че не сте разбрали нищо,или се правите?
1. това не са "лекции", а семинари, организирани от фирми, страни по преписки в КЗК, по които Димова и Александров са били докладчици и са гласували решения. Въпросните двама са получили пари за тези семинари-ХОНОРАРИ ОТ ФИРМИ, ПО ЧИИТО ДЕЛА СА ДОКЛАДВАЛИ И ГЛАСУВАЛИ, НАЛАГАЛИ ИЛИ ОТХВЪРЛЯЛИ САНКЦИИ!!! Е, тук ако няма конфликт на интереси, здраве да е! Иначе КЗК е колективен орган и всички са яко, ама яко корумпирани, под вещото ръководство на шефа. Особените мнения там също се плащат, като нерядко ВАС пише решения 1 към 1 с особените мнения, даже не си оправят запетайките. Така че г-н Йончев да потърси кои са фирмите и кои са решенията и особените мнения и ще види, че просто, както във всички органи, и в КЗК има война на мафиотски лобита, които се борят кой да прибере по- големи подкупи.....Ето тук е заровено кучето- конкуренция в България има само между мафии, и КЗК я "защитава"- тоест, внимава някой, който не е от мафията, картелите и олигополите да не стане техен конкурент....и случайно да не се създаде свободен пазар, щото тогава ще има смърт за тъпите мутри.
 
X