Радан Кънев: Да се смирим, но Борисов цинично лъже

Радан Кънев Последна промяна на 15 март 2020 в 14:35 56043 4

Ръководителят на кризисния щаб професор Мутафчийски изглежда съвсем наясно с отговорностите и целите си - да ограничи разпространението на заразата от COVID-19. Един човек, който си върши работата и я разбира, поради което е добре да му се доверим. Да се смирим, да се изолираме максимално, да пазим себе си и близките си, най-вече възрастните. (Добре е управляващите също да се вслушат в препоръките му, с конкретни решения)

Съвсем не може да се каже същото за представителите на политическата власт. Тяхна отговорност са социалните и икономически измерения на кризата. Те не само не се справят, но и бягат от нея. Днес и премиерът Борисов, и министър Сачева отправиха цинични, неверни и опасни послания към обществото.

Премиерът излъга, че никоя страна не предприема конкретни икономически мерки за справяне с последиците на пандемията. Напротив - и Тръмп в САЩ, и Меркел в Германия, и Макрон във Франция, и Конте в Италия, и Мицотакис в Гърция обявиха конкретни фискални и социални програми, които включват от данъчни ваканции до пряко подпомагане с публични средства на засегнати сектори. И особено – конкретни извънредни социални мерки за закрила на засегнатите семейства.

Социалният министър цинично препрати засегнатите към НОИ и “помощи за безработица”. Това е не само безотговорно, но и глупаво послание. В момента държавата трябва не да натовари, а да защити от натиск НОИ. Да предприеме скъпи мерки днес, за да не й се наложат десетки пъти по-скъпи утре - тежката поука от кризата през 2009г.

Точно сега държавният бюджет трябва да защити работниците и работещите собственици в услугите, търговията, транспорта, туризма - за да могат те да внасят отново данъци и осигуровки след няколко седмици, а не да разчитат на социалната система месеци или години след фалитите.

Господин Борисов каза, че държавата разчита на данъци. Не, държавата разчита на хора. Хора, които работят, за да плащат тези данъци. Ако се грижим за хората, ако сме солидарни с тях, когато са в нужда, ще разчитаме на данъци утре. И напротив - ако ги изоставим сега, те ще разчитат на помощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11855

4

Gaboff

21.03 2020 в 15:09

„Радини вълнения“. Изглежда ,че редакцията разчита твърде много на литературните опити на Рада Дълбоката! Кензайте сега му е времето ,но се и съобразявайте с плюнките,че Закона за Корона вируса дебне!

18551

3

Нострадамус

16.03 2020 в 21:30

България не е пожелала да участва в обща поръчка на ЕС за маски, защото от там не може да се краде, стана ясно на брифинг на Европейската комисия, цитиран от "Свободна Европа".

4000

2

La Roshfuko

16.03 2020 в 08:18

Важното е ,че подпомогнахме сащ с няколко млрд. и затова те помагат на популацията,другите си имат ,а ние гледаме да сме на власт....

3805

1

Спас

16.03 2020 в 01:45

Абе, тоя кретен сигурно вече го сънува Борисов! Как му яде от купичката и му спинка в креватчето... Баси комплексирания лузър!