Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Проф. Стефан Попов: Президентът се държи като светски вариант на аятолах

OFFNews 27 юли 2023 в 11:02 3213 3

Проф. Стефан Попов

Снимка НБУ

Проф. Стефан Попов

Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници.

Това заяви Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет, по БНР. Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света. 

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов, като коментира предлаганите промени в Конституцията. 

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  9342

  3

  Анализи

  27.07 2023 в 14:06

  Не случайно на президента му викат резидент изпълнява чужди поръчки и това е горчивата истина. Съзнаваме, че е закърмен с безгранична любов към СССР, но ако беше честен щеше да се признае.

  -529

  2

  6екеr4о

  27.07 2023 в 14:05

  Не съм съгласен с бай Професора, пРезидентина не е аятолах, а треторазрядно плямпало, плашило за българските пенЦионерки от селата...

  22553

  1

  dolivo

  27.07 2023 в 13:35

  И му се получава, сред раята на Вгъзраждане и дъртите сталинисти от БКП
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II