Пол Кругман в New York Times: Германия унищожи Гърция

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 15:16 22012 63

Икономистът Пол Кругман

Защо Германия се опитва да блокира възстановяването на Гърция, се пита икономистът Пол Кругман в своя блог в New York Times.

Според професора по икономика исканията на еврозоната за реформи и орязвания на харченията са „лудост” и прехвърлят границата на грубостта и преминава в чиста отмъстителност.

Публикуваме целия материал от блога на икономиста Пол Кругман без редакторска намеса:

Убийството на европейския проект

Дори да смятате Ципрас за некомпетентен глупак, дори отчаяно да искате да свалите Сириза от власт, дори да ви радва перспективата да избутате досадните гърци от еврото...исканията на Еврозоната са лудост.

Популярният хаштаг Товаепреврат (‪#‎ThisIsaCoup‬) е верен. Това надхвърля грубостта и преминава в чиста отмъстителност, пълно унищожение на националния суверенитет и никаква надежда за избавление. Предполага се това да е "предложение, което не може да се отхвърли", но е гротескно предателство към всичко, което представлява Европейският проект. Кой вече ще вярва на добрите намерения на Германия?

Това, което видяхме през последните няколко седмици е, че да бъдеш член на еврозоната означава, че в случай на неподчинение, кредиторите могат да ти унищожат икономиката. Това няма отношение към теорията на остеритета. Остава в сила истината, че грубият остеритет без облекчение на дълговете е обречена политика, независимо колко от него е готова да понесе дадена страна. И това на свой ред означава, че дори пълна капитулация на Гърция би била задънена улица.
Дали Гърция може да постигне успешно излизане? Дали Германия ще се опита да блокира нейното възстановяване? (Съжалявам, но вече трябва да си задаваме и такива въпроси).

Европейският проект - проект, който винаги съм хвалел и подкрепял- току що понесе ужасен, може би смъртоносен удар. Каквото и да си мислите за Сириза или Гърция, не те го нанесоха."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2015 в 16:49

После дойде часът на истината, оказа се, че Гърция не може да плаща падежиращите си задължения към частни по облигационните заеми. И понеже бяха пак пред фалит европейските институции се впрегнаха и чрез ЕЦБ изкупиха този дълг


От какъв зор? Частните инвеститори са се налапали с лихви заради по-високия риск по тези сделки! Взели са си "цената" а когато настъпва този риск отказват да потънат заедно с ответника. Защо не ги оставиха да фалират заедно с Гърция?
А-а-аааа да, защото това СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ БАНКИ НА Германия и Франция! Защото щяха да се провалят сделки с ОРЪЖЕЙНИТЕ ИМ КОМПЛЕКСИ!
Защо сега и ние, бедните българи трябва да ставаме ГАРАНТ по гръцкия дълг?!
Защото така искат пак еврочиновниците, които се ръководят, както вече стана ясно на всички след натрапеното споразумение, от кого? От...
Следващия път не се пиши просто "Цветан Василев", а направо "Цветан Цветанов" и вкарай повече съспенс с думи като "европейските ни партньори", "обосновано предположение", "секторните политики" и "турските представители, които са били в България тогава".
Последното е отговор на зададен му въпрос: "Срещу кого се е сражавала Ботевата чета?".

22.07 2015 в 16:38

Няма по поръчкова статия!

тЕшо, мастийо проста, човека го е писал в личния си блок бе скапаняк продажен! А лекетата като се опитват да коментират нещо, което дори не са и прочели!
Дейба майка ви скапана дето ви е родила такива дебилни уроди!

19.07 2015 в 09:25

името на автора ми звучи малко израелско Дали не е дописник от тая държава

14.07 2015 в 12:37

"гърците реално не са видели и едно евро от тия милиарди."

Освен магистрали, стадиони, огромни пенсии, помощи, 13ти заплати, бонуси, държавни инвестиции, модернизации и още не знам какво...

Хора, четете малко, научете туй унуй преди да пишете пълни глупости.

14.07 2015 в 11:22

#57 целта ан Германияи другите кредитори дори не е да си получат парите в краткосрочен план. Реално гръцките задължения се разсрочват за срокове от 40 години нагоре. Някои икономисти смятат, че разсрочване на дълга за 40, 50 или дори 70 години е реално отписване на дълга.

Проблема на Гърция е, че дори кредиторите да отпишат дълга на 100% днес, Гърция пак ще фалира до няколко седмици ако не и дават нови заеми. Гърция реално живее на заем от 1980-а година!!!

Та проблема дето Европа бори е Гърция да се промени така че да може да живее без нови кредити. Ако това се направи вече може да се говори какво да се правис дълга и.

14.07 2015 в 10:48

Хъм, а ако беше станало обратното, да се приемат гръцките условия, нямаше ли това да означава преврат в Германия, Финландия, прибайтийските държави и т.н.? Избирателите в тях, а също и част от коалиционните партньори, не бяха съгласни с исканията на гърците, така че техните правителства щяха да паднат или най-малкото да загубят следващите избори. По същата логика това щеше да означава, че Ципрас лично е свалил от власт половината правителства в евозоната... Все пак ЕС не е пълна федерация и всеки се интересува първо от мнението на собствените си избиратели и е избран да защитава техните интереси.

14.07 2015 в 10:20

Няма да коментирам защо и как Гърция попадна в този капан.
СЕГА какво става?
Германия и § си искат парите. За да може Гърция да ги върне нейната икономика трябва да работи. Мерките които налага ЕС водят до блокиране на гръцката икономика. "За да те накараме да работиш ще ти отрежем ръцете!"
Не е целесъобразно! Или целта е друга?

14.07 2015 в 10:15

Не знам дали някога нашите доморасли форумци, компетентни по всичко, ще разберат какво става в Гърция. Не знам дали изобщо им е ясно, че запада превъртя едни пари в Гърция и си ги взе обратно с лихвите, като остави на гърците да плащат сметката. Не знам дали са наясно, че гърците реално не са видели и едно евро от тия милиарди. Не знам дали ще проумеят някога, че финансовият капитал остава след себе си разруха. Не знам и дали ще проумеят, че гърците показаха, че са народ, а не население населяващо определена територия. Не знам дали някога ще разберат, че да искаш съседът ти да живее по-зле, защото самият ти не можеш да живееш по-добре, не води до нищо добро. Но знам едно - през каквото и да минат гърците, те ще се оправят! Но ние - никога!

14.07 2015 в 09:29

Николай I, реално Нобелова награда за икономика няма. Има награда за икономика, давана в името на Алфред Нобел заедно с Нобеловите награди, но това не е Нобелова награда. Наследникът на Алфред Нобел отдавна протестира, че не иска тази награда да се свързва с името на прадядо му.

14.07 2015 в 07:41

Абеее...както казва браточката на наш Ганьо, Интелектzero... Тоя кравар да си гледа краварника и да не се бърка в Европейските работи.

Ние сме европейци, краварите и мечкарите, да си гледат тяхната работа.