Кой стои зад атентатите във Волгоград?

OFFNews 30 декември 2013 в 15:35 17328 11

 Снимка: група

Снимка Снимка: група "Взрыв автобуса в Волгограде" -ВКонтакте

Снимка: група "Взрыв автобуса в Волгограде" -"ВКонтакте"

Волгоград привлича вниманието на терористите с това, че е голям транспортно-разпределителен възел в южната част на Русия. Терористичен акт, извършен там, неизбежно ще предизвика широк резонанс, а това е и целта на престъпниците, коментират експерти по сигурността пред държавното радио Голос России.

Поръчката на атентатите може да идва от международни терористични организации с религиозна насоченост, укрепили се в Близкия изток, твърди в интервю за руското държавно радио израелският политолог Алекс Коган:

Това могат да бъдат онези, които настояват за териториално отделяне, за максимално привличане на северно-кавказките територии под свой контрол и превръщането им в плодородна почва за бъдещ халифат. В последно време тези идеи получиха силен отклик в Близкия изток и Северна Африка, казва Коган.

Много жители на Волгоград вече избягват пътуванията с обществения траспорт и се придвижват из града пеша. Хората са наплашени.

Както отбеляза Лев Королков, експерт по кризисни ситуации и бивш служител в специалното подразделение „Вимпел” , не е възможно цялата транспортна система на града да бъде поставена под контрол:

Не е възможно всяко транспортно средство или място на масово струпване на хора да бъде взето под абсолютна охрана. Такъв вид резонансни терористични актове с голямо количество жертви сред гражданското население са насочени към дестабилизация на ситуацията, твърди Лев Королков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!