Как САЩ тласкат Европа към екологичен кошмар

DW 02 май 2016 в 14:50 16052 12

Организацията "Грийнпийс" публикува в интернет документи от тайните преговори за споразумението за свободна търговия ТТИП. От тях става ясно какво точно целят САЩ и как упражняват натиск над ЕС, пише Марко Лангер за "Дойче веле".

Няколко германски медии, сред които "Зюддойче цайтунг" и обществено-правните телевизии WDR и NDR са получили вчера обширни извадки от тайните документи на преговорите за търговското споразумение ТТИП. 240-те страници са им били изпратени от неправителствената екологична организация "Грийнпийс". Междувременно организацията публикува анализ на информацията на сайта на интернет-конференцията re:publica. А холандският клон на "Грийнпийс" пусна документите в пълния им вид в мрежата.

От екологичната организация се опасяват най-вече от това, че споразумението ТТИП ще спомогне за значително занижаване на екологичните стандарти в Европа. Според представите на посредниците от Вашингтон, в бъдеще и в ЕС би трябвало да важи валидният в САЩ "принцип на риска". А една от възможните последици би била тази, че и в Европа ще могат да бъдат култивирани и консумирани спорни генноманипулирани растения и хранителни продукти, докато не се докаже вредата от тях.

Какво целят САЩ?

"Всичко, което досега е достигало до обществеността от тези тайни преговори, звучеше като кошмар. И сега този кошмар може да стане реалност", казва търговският експерт на "Грийнпийс" Юрген Книрш. Много от запознатите с преговорите за ТТИП лица потвърждават пред медиите, че изнесените документи са автентични. А организацията "Грийнпийс" разполага с оригиналите, както твърди тя самата.

Според информация, публикувана сега от "Зюддойче цайтунг", САЩ заплашват да блокират облекченията за износ на европейската автомобилна индустрия, за да принудят по този начин ЕС да внася повече американски аграрни продукти. От документите става още ясно, че Америка отхвърля европейското настояване за премахване на частните арбитражни съдилища и замяната им с държавни. "С публикуването на документите, гражданите за първи път ще могат да получат представа за преговорите между САЩ и Европа", пише германският вестник.

От самото начало на преговорите за ТТИП преди три години, обществеността не е наясно за какво точно се договарят двете страни. Затова и съпротивата срещу ТТИП расте. Докато ЕС публикува официално своите предложения, САЩ държат за запазване в тайна на собствените си позиции. Досега дори депутатите от германския Бундестаг можеха да видят някои от документите единствено в специални затворени помещения.

Идват ли генноманипулираните храни?

"Много е интересно да се види какво всъщност искат американците. Изпратените от "Грийнпийс" документи потвърждават почти всички наши опасения във връзка с това какви цели искат да постигнат САЩ на пазара на хранителните продукти с помощта на споразумението ТТИП ", казва пред "Зюддойче цайтунг" председателят на Германското сдружение на потребителите Клаус Мюлер. Вероятно това означава, че генноманипулираните хранителни продукти скоро ще присъстват и в Европа.

На срещата си в Хановер германската канцлерка Ангела Меркел и американският президент Барак Обама призоваха за по-бързо приключване на преговорите за ТТИП. Меркел заяви, че от европейска перспектива споразумението е много важно за икономическия растеж в Европа. А Обама изрази надежда, че преговорите ще бъдат приключени до началото на 2017 година. Поради предизборната борба в САЩ обаче Обама не вярва, че споразумението ще бъде ратифицирано бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

12

Traian Savov

09.06 2016 в 00:48

Вие го приемете то е добро за вас, ама ние няма да ви кажем какво е то...
Ако нещо е прекалено добро за да е истина, то обикновено не е истина..
И ако на нещо пише оригинална стока, 100% не е оригинална...

12052

11

Tin Foil Hat

03.05 2016 в 10:15

И значи кво излиза? Изнудване и извиване на ръце за да мине нещо, което никой в Европа не иска. Нали ни е много чудно, как нашите управляващи редовно взимат решения, съвсем противоположни на общественото мнение по въпроса. Това споразумение ако мине, дори и в леко размекнат вариант, е еквивалентно на назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. А за "демократичните" методи за преговори на "презокеанските братя" направо не знам. Нà ви свободен избор и човешки права... по американски.

77926

10

El Commandante

03.05 2016 в 10:13

БирникЪ, ех ма как хубаво им го казА....

14847

9

БирникЪ

03.05 2016 в 10:10

САЩ са държава, създадена от авантюристи, престъпници, религиозни изолационисти и други дегенерати от човешкия род, върху територия, чието местно население са поголовно избили. Постигнали възход и просперитет основан на робството и закона на джунглата - правото на по-силния.

77926

7

El Commandante

02.05 2016 в 18:15

ДидоВъТъ:За генно инженерство знам около 2564762 пъти повече отколкото ти изобщо некога ше научиш, за терминаторни технологии мое ти говорим до утре следобед, точно затова казах че понятието екологичен кошмар е мноооооо далече от реалността, не че подкрепям Монсанто де, опази Боже, но опасността е много повече икономическа отколкото екологична.

12284

6

ДидоВъТъ

02.05 2016 в 17:38

@ El Commandante - Ти за "Monsanto" чувал ли си?Има едно интересно изобретение от XX в.,нарича се Интернет.До сега да не си живял в изолатор?

77926

5

El Commandante

02.05 2016 в 17:13

"Не ми е ясно Европа какво печели в крайна сметка от подобно споразумение"

TTIP не е направено Европа да печели, ти не знам ко си разбрал...

12738

4

Mr Hivaga

02.05 2016 в 16:56

Не ми е ясно Европа какво печели в крайна сметка от подобно споразумение. България какво печели и какво губи ? Европа има силно земеделие, какво ще спечелим от това да пуснем на европейския пазар всичката генно модефицирана, царевица, жито и тн. от САЩ ? По липсата на дебат и секретността явно нещо не е наред.

12323

3

Стартерна Култура

02.05 2016 в 16:54

"Идват ли генноманипулираните храни?"

Ми те са във всеки магазин за хранителни стоки. Къде да идват?