И така до пълното заличаване на България

Ивайло Дичев-DW Последна промяна на 12 октомври 2016 в 14:43 16994 16

Знаете ли какво ме дразни най-много в управлението г-н Борисов? Мога да преглътна злоупотребите, издигането на некадърници, неслучващите се реформи, изобщо всичко, за което си говорим във Фейсбук. Но това, което истински ме вбесява, е безотговорното популистко погазване на държавния континуитет.

Тука има, тука няма (държава)

Ето пресен случай - драмата около ООН. Можеше да запази г-жа Бокова, можеше да я смени още когато се завърна на власт. Но той избра да обяви, че тя е кандидатура на Орешарски и следователно всички вини трябва да се търсят у него. Или да вземем още по-безумния случай със злополучната АЕЦ в Белене. Можеше да я спре, можеше да я построи. Той обаче реши да се „дистанцира” - била престъпно решение на предишните. Какво излиза? Че идването на власт на ГЕРБ е един вид номадско нашествие, което занулява съществуващата държавност и започва да строи от нулата.

Сигурно някой конституционалист ще го обясни по-прецизно. Аз просто искам да обърна внимание на обстоятелството, че подобни пози имат наистина деструктивен ефект върху крехката ни гражданска култура.

Една и съща ли е държавата сега и преди три години? Принципът на държавния континуитет означава, че новият управник поема главните ангажименти на предшествениците си, независимо дали му харесват или не. Ако ще му тежи да ги изпълнява - ами да не се хваща! Държавата не е прахосмукачка, която да върнеш, ако откриеш скрити дефекти. Но г-н Борисов си позволява точно това: прави ни на прахосмукачки, за които си иска парите обратно. Изведнъж открива, че имало едни пари за плащане, че били подписани едни договори, че човешкият материал бил лош...

В международните отношения трудно можеш да се измъкнеш от принципа на континуитета - освен ако не става дума за преврат, война, революция. И понеже навън никой не е склонен да се впечатлява от номерата на Борисов, той ни ги играе на родна сцена. Друг бил издигнал Бокова, друг бил поръчал „Белене”. И ето, че наместо да обсъждаме неговите управленски решения, ние се хващаме за гушите - русофили срещу русофоби, носталгици срещу антикомунисти. А междувременно умира и последната надежда, че има нещо като българска държава.

Сериозните държави постъпват другояче

С тази си хватка г-н Борисов не е новатор. Ползват я пламенно комунистите, които идват на власт, отричайки да имат нещо общо с „монархофашизма”. Опитват да я приложат и крайните седесари през 1990-те, обявявайки комунизма за престъпен и дори несъществуващ. Във външнополитически план тази работа не успява, защото България е част от една система от държави, където няма как да се измъкнеш от идентичността си. Но във вътрешен план - о, сладост на разрушението, на самоотрицанието!

Сериозните държави правят друго - поемат не само юридическите си задължения, но и моралната отговорност за престъпленията, които са извършили предшествениците им. Тук веднага се сещаме за Германия, но си спомняме също така как при Ширак Франция пое отговорността за режима на Виши. Другояче постъпват в Турция с арменския геноцид, в Русия с Гладомора. Къде ще се подредим ние? Ще продължаваме ли да си играем на тука има, тука няма? До пълното заличаване на държавата?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8094

16

дони

13.10 2016 в 12:39

Ех, тези интелегентни "афтори" и този "прост" народ, който 10 пъти поред гласува все за тази партия, а не за др. костоф и за др. станишко. Как ли става тази работа - не знам!

13409

15

мнение от IP

13.10 2016 в 09:16

Аз пък не мога да преглътна тия работи, дето авторът може.

3504

14

Рапонът беше най-сполучливият избор на кукловодите!!
За такова нещо не са си и мечтали. Какви Жановци, какви Серъожи?!
Рапона и само Рапона! - еднокнижния Ташунка Витко с намазаната филия с мас от поляните край Банкя
Върши чудесна работа с матряла!!

Аферим!!

7728

12

KumaLisa

13.10 2016 в 01:05

Пичове, сами сме си виновни. След като ни лидер можем да излъчим, още по-малко организация, така ще е. Когато бате Боце се оттегли кои единствени са готови да го заместят? Комунягите. А честито!

8530

11

синя сова

12.10 2016 в 22:44

Елчо,ти ми се издигаш в очите.Това,което си написал го прочетох на моята приятелка и съмишленица и си умряхме от смях :)Приеми нашите аплодисменти!

73928

10

El Commandante

12.10 2016 в 22:02

А мен най-много ме дразни че ни управлява ПЪЛЕН ТЪПАНАР, който мисли само как да краде и с гъза си, на който общата му култура може да се побере в орех, без да се налага да се вади ядката и който нема да познае какво е тва национален интерес, даже да му го поднесеш на златна тепсия с лимон в гъза.

7728

9

KumaLisa

12.10 2016 в 21:45

А мен "Знаете ли какво ме дразни най-много в" статията на г-н Афтора? Това, че интелигентни хора, какъвто очевидно е и той, са си продали и продължават да си дават душата на дявола, разбирай комунистическата мафия. Ето точно такива отворковци, ще ви донесат вода от 99 кладенеца само и само да позабършат засрания гъз, а и лице, на партийката кърмилница, да я понапудрят, да й пооизтупат прахта и пак да ни я шитнат като годна за употреба. Аман вече! На такива като него и на тези които защитава, трябва да им се каже твърдо, че гадостите които тяхната партия и техните кадри са правили и продължават да правят все "в името на държавата и народа", трябва непрекъснато да се помнят, напомнят, отичат и заклеймяват. Не само дистанциране трябва. Трябва да се изрежат със скалпел от измършавялото тяло на народа ни и дано след това го ствавят да се опита да оздравее. А всички те, дано пукнат по-скоро!

8005

7

Filip12

12.10 2016 в 18:15

Боко се посра, Орешака се върна :)
 
X