Quantcast

Хампарцумян: Вложителите на КТБ ще разполагат с парите си в обозрим срок

Александра Маркарян Последна промяна на 22 юни 2014 в 18:26 11778 8

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян

Има една хипотеза, която ще се реализира със 100-процентова сигурност - че вложителите с до 196 000 лева в КТБ ще бъдат защитени. Те ще разполагат с парите си в обозрим, 1-месечен, срок. Така председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян коментира пред OFFNews новото решение на УС на БНБ за Корпоративна търговска банка.

В петък банката бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност. С решение на БНБ бяха освободени членовете на Надзорния и Управителния съвет на КТБ, а основните акционери бяха лишени от право на глас за срок от 3 месеца. Председател на Надзора на КТБ и основен акционер е Цветан Василев.

Днес с ново решение УС на БНБ реши капиталът на КТБ да бъде увеличен, като това ще стане чрез средства от Фонда за гарантиране на влоговете и Българска банка за развитие. Затворената в петък банка ще отвори врати отново на 21 юли.

В прессъобщението от БНБ се казва още, че УС е взел решение да бъдат "предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури".

Хампарцумян не се нае да коментира какво означава тази формулировка за статута на досегашния председател на Надзорния съвет и основен акционер Цветан Василев.

Според него има различни хипотези за бъдещото развитие на банката, сред които са съхраняването й, продажба или започване на процедура по ликвидация. Решението обаче изисква точен анализ за състоянието на КТБ, който не може да бъде направен в рамките на ден-два.

Председателят на банковата асоциация у нас смята, че състоянието на КТБ няма да се отрази на банковия сектор в България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 11:41

Идва реда и на Първа инвестиционна банда и Цеко Минев. Миналата година го спасиха с продажбата на МКБ Юниън, но този път....Това се очакваше от комунягите, не беше трудно за предвиждане. А между другото, къде са троловете на ЦВ, ЦМ, ЦБ? Да ме убедят колко са читави гнилите ябълки?

23.06 2014 в 11:02

Комунистите са на власт и пак започнаха фалити на банки! И само някой да е посмял да ми каже, че това са социалисти! Това са си чиста проба комунисти, марионетки на Путин! Трябва хората масово да излезнат по улиците! Цялата тази паплач, трябва да бъде изтрита от лицето на земята! Те доведоха държавата до фалит, а хората до пресешка тояга! Това са национални предатели, които трябва да бъдат избити с камъни! И с КТБ действат като с ПЧБ. Много ми е интересно, колко от членовете на БСП имат кредити в КТБ. Бъдете сигурни, че са изтеглили парите и сега ще фалират банката, за да не им се налага да ги връщат. В същото това време, Цветан Василев ще ходи да си пече задника някъде по островите. Той си свърши работата и сега може да се оттегли на заслужена почивка!

22.06 2014 в 22:02

Абе нещастник! Ти от кога започна да разбираш от банково дело?

22.06 2014 в 22:01

Е, няма пък да сринете банковата система този път, мераклии за бутане на борда и за руско иго. На какво разчитахте - че хората ще се втурнат като луди да си теглят влоговете от другите банки? И защо да го правят? За да ги загубят, за да направят по богати Пеевски и Доган? Този път - НЕ.

22.06 2014 в 20:44

И тук е мястото да си припомним народната мъдрост "лакомо дупе, кръв с..е". Това на-добре пасва на вложителите в КТБ! Високите лихви по депозитите, крият високи рискове!
И колкото да се опитвате да оплювате човека, е безспорен факт, че е най-трезво говорещия човек, показван по медиите! За съжаление расизма, национализма и ксенофобията са дълбоко вкоренени в съзнанието на българите! Срамувам се да чета подобни коментари, като този на Цола Драгойчева! Това, което е казал е безспорен факт! Представете си как са се чувствали кредиторите на Гърция и Кипър! Нищо по-различно и в тази ситуация! За съжалени у нас, противно на здравия разум кредитополучателя може да се гаври с кредитора си и това води до куп противоестествени последици! Интересно защо никой не иска да говори за междуфирмената задлъжнялост и защо хора, чиито фирми дължат милиони, живеят необезпокоявано като царе?!? А сега за една банка ще роним крокодилски сълзи!колкото и да са много привлечените средста в КТБ, са несъизмеримо по-малко от размера на междуфирмената задлъжнялост. Все някой трябва да пие една студена вода и в този случай! Лошото е, че това ще загроби и всички държавни предприятия, които бяха притискани с непазарни средства да влагат пари в точно тази банка!

22.06 2014 в 20:09

Банкерите много обичат да спекулрат с тези 196 000лв. "гарантиран" влог. За съжаление, банките са длъжни в срок от 1 месец да ЗАПОЧНАТ изплащането на влоговете до 196 000лв., но не и да ги върнат. С други думи дават по 10лв. в рамките на закона, а останалата сума - на върба у сряда.

22.06 2014 в 20:05

За един арменец двама евреи дават.

22.06 2014 в 19:11

Някой от Вас би ли ми дал парите си , които да му вурна в "обозрим" срок :). Мноо готин тоя.