Хампарцумян: Вложителите на КТБ ще разполагат с парите си в обозрим срок

Александра Маркарян 22 юни 2014 в 18:26 12581 8

Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян

Има една хипотеза, която ще се реализира със 100-процентова сигурност - че вложителите с до 196 000 лева в КТБ ще бъдат защитени. Те ще разполагат с парите си в обозрим, 1-месечен, срок. Така председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян коментира пред OFFNews новото решение на УС на БНБ за Корпоративна търговска банка.

В петък банката бе поставена под специален надзор заради риск от неплатежоспособност. С решение на БНБ бяха освободени членовете на Надзорния и Управителния съвет на КТБ, а основните акционери бяха лишени от право на глас за срок от 3 месеца. Председател на Надзора на КТБ и основен акционер е Цветан Василев.

Днес с ново решение УС на БНБ реши капиталът на КТБ да бъде увеличен, като това ще стане чрез средства от Фонда за гарантиране на влоговете и Българска банка за развитие. Затворената в петък банка ще отвори врати отново на 21 юли.

В прессъобщението от БНБ се казва още, че УС е взел решение да бъдат "предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури".

Хампарцумян не се нае да коментира какво означава тази формулировка за статута на досегашния председател на Надзорния съвет и основен акционер Цветан Василев.

Според него има различни хипотези за бъдещото развитие на банката, сред които са съхраняването й, продажба или започване на процедура по ликвидация. Решението обаче изисква точен анализ за състоянието на КТБ, който не може да бъде направен в рамките на ден-два.

Председателят на банковата асоциация у нас смята, че състоянието на КТБ няма да се отрази на банковия сектор в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!