Барометър България: Бъдеща партия на Слави Трифонов събира 1,7 на сто подкрепа

OFFNews 19 август 2019 в 10:36 8499 2

Бъдеща партия на Слави Трифонов би получила 1,7% при провеждане на парламентарни избори сега. Тя има потенциал да „открадне“ избиратели от по-малките партии, които в момента отбелязват отлив на одобрение, като ВОЛЯ, Атака и симпатизанти на Николай Бареков. 

Това твърди в свое проучване Барометър България, изследването е проведено между 14 и 18 август сред 836 души по телефона.*

На този етап заявлението на анкетираните да я подкрепят е преди всичко израз на одобрение спрямо личността на Слави Трифонов като обществена фигура и тепърва ще си проличи доколко ще привлече реален вот както персонално той като политик, така и формацията, която ще създаде – като политическа платформа и като лица, които ще предложи на публиката, коментират от Барометър България. 

Към момента партия на Трифонов не води до значими промени в стратификацията на политическият живот и по-скоро се явява „новата Воля“, с която ще се бори за евентуално влизане в парламента. Доколкото партията на Марешки се яви като наследник на електората, подкрепящ бившия тв водещ Бареков, то Слави Трифонов може да се определи като „новият Бареков“, обясняват от Барометър България. 

Според данните им за мнозинството анкетирани водеща политическа сила остава ГЕРБ с относително стабилни позиции (22%). Традиционно са следвани от БСП с 16,9% като за момента не се наблюдава динамика в „ножицата“ на одобрението между двете политически сили, регистрирана при последните избори за Европейски парламент. На трето място е ДПС с 5,6%, като трябва да се отбележи, че според спецификата на електората на Движението точният процент на одобрение е трудно да бъде оценен с изцяло социологическа методика.
ВМРО с 5,3% имат тенденция за повишаване на одобрението, което бяха генерирали по време на изборите за евродепутати, като привличат т.нар. патриотичен вот на избирателите, включително и на привържениците на останалите две партии от вече разпадналата се „малка коалиция“. 

В сезона на почивка и отпуск българите имат ясно изразена оценка за собствената си финансова ситуация, като процентите доволни/недоволни са почти изравнени. За 42,1% от анкетираните финансовите средства, с които разполагат, са удовлетворителни. Традиционно лятото е сезон на по-позитивни нагласи, в който хората са в добро настроение и с положителни очаквания. Лятната почивка обаче не е достатъчна причина за оптимизъм за 39,2%, които не са доволни от финансовото си положение и биха желали да е по-добро. Едва 18,7% не могат да изразят мнение по темата. 

Времето на провеждане на интервютата съвпада с ваканционния августовски период, поради което е възможно да има по-голямо отклонение в статистическата грешка.

*Характеристики на проучването 

Период на провеждане на изследването: 14-18.08.2019 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 836 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

1

order

19.08 2019 в 12:40

Дилемата на Славча и народа е....ЗА ИЛИ ПРОТИВ БАЙХУЙЯ са.....
Ако народа не се обедини ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРП обединени около БСП(ЗА момента единствената реална възможност), байхУЙя и байхУЙовците ще са вечни....
НАРОДЕ????