OffNews.bg

Британското разузнаване: ВСУ са съсипали руснаците край Угледар

Според британското разузнаване руските сили вероятно са загубили десетки бронирани машини при неуспешна атака в източния украински град Угледар, предаде Ройтерс.

Угледар е украински бастион в стратегическата пресечна точка между източния и южния фронт и стана арена на някои от най-кървавите сражения.

Руските сили вероятно са преминали в отстъпление и са изоставили най-малко 30 предимно непокътнати бронирани машини при провалено настъпление, каза разузнаването към британското министерство на отбраната на брифинг.

Агенция Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да провери тези твърдения чрез друг източник.

Руското министерство на отбраната не е коментирало твърденията, но казва, че военните операции край градовете Угледар и Бахмут в Източна Украйна вървят добре.

През последния месец руските сили отбелязват ясен, макар и постепенен напредък и успяха да завладеят град Соледар, разположен на север от Бахмут, отбелязва Ройтерс.

Руски блогъри, които обикновено са много критични към представянето на военното ръководство на страната си в Украйна, също заговориха за загуби в Угледар.

Вчера военен блогър заяви, че украински дронове са унищожили 31 руски бронирани машини, които са били изпратени без прикритие от артилерия. Освен това той сподели снимки от зоната на военните действия, които са били публикувани украински канал в "Телеграм".

Пост в "Сива зона" (Grey Zone) - полуофициалният канал в "Телеграм" на руската частна военна компания "Вагнер" казва, че "случващото се около Угледар е катастрофа и тя се повтаря отново и отново".