OffNews.bg

Ограничаването на плащанията в брой е правилно

Дискусията около ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева има няколко страни. Затова и позициите са крайни и изострени.  

От една страна е истина, че парите в брой и особено големите купюри на банкнотите се използват в сивата икономика, за избягване на данъци и регулации, за плащане на корупция, за наркотрафик и трафик на хора.

Използват се от хора, които имат средства с неясен произход и не искат да си вложат парите в банка. Ограничаването на плащанията с пари в брой ще ограничи сивата икономика, корупцията и незаконните дейности, защото ще бъде по-трудно да се правят плащания за тях. Те няма да изчезнат, но ще намалеят.

В други страни от ЕС е въведен отдавна лимит върху плащанията в брой, например в Гърция до 1500 евро, а в Италия е до 3 хил. евро.

От съвсем друга страна, за България може би забрана на плащанията в брой над 1000 лева - 500 евро е твърде строго и определено ще създаде неудобства.

В повечето страни от ЕС прагът за ограничаване на плащанията в брой е най-често между 2 и 3 хил. евро. Но и това не е норма.

В Дания са си поставили за цел да забранят плащанията в брой изцяло, а в съседна Швеция кешът отдавна не е на мода и почти навсякъде плащането става с карти.

След законодателните промени плащането в брой у нас няма да изчезне, обаче може да се окаже силно ограничено като мярка срещу прането на пари.