Въпросите ми "Какво правите?" останаха някъде там, между ударите, казва Иво Никодимов

OFFNews 26 юли 2017 в 09:07 7680 3

"Моите въпроси "Какво правите, бе?" оставаха във въздуха и в ударите. Те контактуваха с ръце", казва от болницата журналистът Иво Никодимов. Водещият на сутрешния блок на БНТ бе нападнат вчера към 15.15 ч. в Борисовата градина от трима млади мъже. Пред колегите си от националната телевизия тази сутрин той ги описа като "млади момчета на видима възраст 20-22 години, стройни, със спортни фигури, но не и напомпани".

Запечатал съм лицето на единия от тях, казва Иво. Единият от тримата е с бръсната глава, а от многобройните отразявания на сблъсъци между футболни агитки Никодимов може да ги оприличи на фенове. Но може и да не са, може и да са скинхедс, а първоначалното му впечатление да е заради "професионално изкривяване", казва той от болничната си стая във ВМА, където днес ще бъде опериран.

Ударите и нараняванията са най-вече по лицето му. Те могат да бъдат причинени от юмрук, но може и да е имало бокс или пръстен, който да остави такива следи, предполага главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Според него се водещата версия е нападение от омраза.

"На това място сме имали и по-тежки нападения с такъв мотив. Определено тези хора нападат в гръб, такава атака вдига рейтинга в обществото, в което те живеят. В тази категория са скинхедс. За тях това са акции, които ги издигат в йерархията."

Такова е и предположението на Иво, който днес се чувства по-добре от вчера, няма болки.

"Обяснявам си го като нападение по чисто хулигански подбуди. Първо, това не е маршрут, по който минавам редовно, за да предполагам, че някой ще ме проследи, ще организира и направи някакво нападение срещу мен.

В момента, в който влязох в основната алея в тази част на градината, не бях изминал и половината разстояние може би до следващата алея, която я пресича перпендикулярно, когато трима младежи изскочиха от храстите и започнаха да ми нанасят удари, а аз - да ги питам какво правят. Моите въпроси останаха някъде там, между ударите. Единият тръгна да ме рита, инстиктивно клекнах, в този момент те побягнаха. Свалих си раницата, за да извадя от нея кърпички. В този момент чух мъжки глас, който каза: "Да Ви помогна с нещо?". Обяснявам си, че са видели човека и са се оттеглили веднага", припомня си случилото се журналистът.

Той ще съдейства максимално на полицията. "Давам си сметка, че полицаите търсят игла в купа сено. Ако успеят, ще бъде добре." До тази сутрин полицията е стеснила кръга на потенциалните нападатели до 200 души, чиито разпити текат. Имаме профил на извършителите, събрани са и много записи от камери, които днес ще се гледат. Предстои ни много работа, каза тази сутрин гл. комисар Маринов.

Нападателите не поискали нищо от Иво, не се опитали да го ограбят.

"Нищо не са поискали в рамките на тази минута, минута и нещо, в която се разви нападението. Ако са искали да ме ограбят, не им е стигнало времето да ме приведат в абсолютно безпомощно състояние и да ме преджобят."

Лекарите от ВМА казват, че състоянието му е стабилно и провеждат изследвания, за да проверят дали има вътрешни травми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови