Тол системите ще снимат вече и джигитите на пътя

Според шефа на НТУ Георги Темелков България има най-съвременни системи

OFFNews 17 ноември 2023 в 17:23 4991 3

скорост

Снимка Интернет

Шофьорите ще бъдат следени и от тол системата.

Софтуерът на тол управлението ще заснемат вече и за превишена скорост. То разполага с 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в движение контролни точки, обяви директорът на Националното тол управление (НТУ) Георги Темелков.

Системата следи продажбите, трафика, задръстванията по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство и отскоро заснема и превишената скорост, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов. Той обясни, че всички нововъведения се ползват за намаляване на пътния травматизъм, защото всички стационарни точки за контрол правят пълно покритие на пътищата в цялата страна.

"500 са киоските по бензиностанции за продажба на винетки в цялата страна. Ежеминутно и всеки ден постъпва информация за броя на преминаванията и продажбите, като данните са разделени на категории и класове на дневна база. Това ни показва как се развиват приходите и продажбите. До този час днес приходите от тол системата са 696 467 200 лв., като очакванията са до края на годината цифрата да нарасне на 800 милиона лева", съобщи Темелков, цитиран от БТА.

Той уточни, че целта на НТУ е да събира повече средства от продажби, а не от глобите, но вметна: "Съгласете се, че без контрол няма да има и продажби".

Системата ще включва 4 снимки за превишена скорост.

"Тестовете показаха, че програмата може да бъде сертифицирана след малки софтуерни промени", каза още Темелков и обеща: "Ще ни отнеме време, но сме на път да успеем и с това въведение".

Очаква се Българският институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на НТУ.

Доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление нагледно демонстрира в реално време как работи и как отчита нарушители с превишена скорост контролът на тол наблюдението.

"Електронното правоприлагане на стоте претеглени в движение контролни точки, които следят претоварването на оста на превозното товарно средство на пътя, съвсем скоро ще бъде пуснато в действие", каза още Балабанов.

Той показа камион, който се движи в реално време, и системата отчете извън допустима натовареност на пътя 54 тона.

МВР, агенция "Митници"и НАП също разполагат с тези данни от системата, уточни Темелков. Основната й задача е да следи пътните такси, но другите функционалности като правоприлагането на ограничаване на скоростта и натовареността са полезни и ние ги ползваме, обясни Балабанов.

"Според признанието на други европейски колеги България разполага с една от най-модерните тол системи, успява да обработи огромен обем от данни, въведени са правоприлагането и верификацията, имаме и кол център за потребителите и вече четвърта поредна година се справяме доста добре според промените и динамиката, които следват нуждите на обществото", каза Темелков.

Софтуерът на националното тол управление помага и с информация за зимното почистване, дава своевременни данни за опашките по митническите гранични пунктове на страната, стана ясно от брифинга.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  875

  3

  Constanza

  17.11 2023 в 22:41

  Българският институт по метеорология или по метрология?

  615

  2

  швейк

  17.11 2023 в 18:03

  Снимайте за некролог на този, който ги измисля тия тъпотии

  -480

  1

  Октим

  17.11 2023 в 17:29

  ... и със сигурност ще започнат да раздават награди на тези, които са излезли най-добре на снимките!!! Иначе не вярвам друго да се случи!
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх