Състоянието на петимата пострадали при жп-катастрофата е стабилно

OFFNews 13 юли 2014 в 14:55 2516 0

Дерайлиралият влак

Снимка Тихомир Петков/Булфото

Един човек загина, 12 са ранени, след като четири вагона и локомотивът на бързия влак от София за Варна излязоха от линията край старозагорското село Калояновец.

Петимата пострадали при вчерашния тежък инцидент на гара Калояновец са в стабилно състояние. Само на една от жените предстои операция на крака. Помощник-машинистът е излязъл от шок.

Нараняванията на петимата са по телата и крайниците. Помощник-машинистът е с травма на гръдния кош и предстои да му бъде направено ново изследване със скенер. 

"Но операция пред него не предстои. Връзки евентуални на крака, на лявото коляно, ортопедите ще си преценят", каза д-р Стефан Шишков от университетската болница в Стара Загора, където са настанени пострадалите.

"Вагонът се обърна и мен ме затисна между вратата и седалката. Всички много бързо дойдоха. И имаше дечица. Нито едно детенце не беше наранено, но бяха много уплашени и от циганското малцинство имаше младежи. Работят на някакъв строеж и рипат и скачат през прозореца, да дойдат да ме извадят", разказа Една от пострадалите - 77-годишната Мария Ценева от Костенец. 

Николина е със счупен крак и ѝ предстои операция. Тя е чула предположенията за високата скорост, с която влакът е навлязъл в участъка със стрелките на гара Калояновец.

"Влакът караше с нормална, не повече от 40 км/ч. И въобще през целия път от София, аз от София пътувам, през целия път влакът караше бавно, а сега чувам, че карал със 100 км/ч., не е взел завоя и искат сега да изкарат машиниста виновен, че бил млад, че скоро започнал работа - това не е вярно", обясни тя пред БНР.

В неделя стана ясно, че помощник-машинистът, който е управлявал влака, е преминал с близо 100 км/час в участъка, където  дерайлира влакът София-Варна. Максимално допустимата скорост тами била 40 км/ч. Директорът на БДЖ Християн Кръстев потвърди, че най-вероятната причина за инцидента е несъобразената скорост на влака.

Около 2 млн. лева са щетите след влаковия инцидент. Наблизо е имало река и е можело да стане много по-тежка трагедия, ако влакът беше паднал от моста в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови