Протестът свърши, почват арести

OFFNews 24 септември 2011 в 21:54 2337 0

Жандармерия в Катуница след убийството на Ангел от хора, свързани с фамилията на Кирил Рашков

Снимка www.plovdiv24.com/Булфото

Жандармерия в Катуница след убийството на Ангел от хора, свързани с фамилията на Кирил Рашков

Всички къщи и коли на т. нар. ромски Цар Киро в пловдивското село Катуница са опожарени. Стотиците българи, излезли на протест след жестокото убийство на 19-годишния Ангел Петров, се разотиват. По непотвърдена информация на OFFNews.bg обаче има заповед за задържането на всички футболни фенове на територията на Пловдив в съответните районни до второ нареждане.

Убийството накара футболни фенове от "Ботев"-Пловдив, "Локомотив"-Пловдив и хиляди българи да излязат като един на бунт срещу ромския клан на Кирил Рашков, наричан още цар Киро. Жителите на Катуница са категорични, че именно негова наказателна бригада е премазала умишлено с буса си момчето в петък вечерта след спречкване между българи и роми.

Още през нощта стотици полицаи бяха вдигнати на крак. При безредиците пострадаха две момчета от селото и трима полицаи.

Смъртта на Ангел бе последвана от още една - сърцето на негов приятел - 16-годишният Павел, не издържа, по време на поход през деня към махалата на Рашков момчето припадна, а по-късно си отиде. През последните няколко години от живота си Павел живеел с присадено сърце.

В тяхна памет преди мача между отборите на "Ботев"-Пловдив и "Доростол"-Силистра футболните фенове сведоха глави в мълчание. Колона от автомобили от Пловдив запуши входа на селото, барикадирано от полицаи и жандармерия в 20 часа днес - 24 часа след убийството на Ангел. До протеста пред палата на ромския алкохолен бос успяха да влязат 200-ина души.

Мнозина пробили защитата на униформените през черни пътища и се изправиха с камъни и горящи парцали, напоени с бензин срещу палата на алкохолния бос. Плътният кордон жандармеристи не ги спря да съборят оградата, нахлуят и опожарят къщите на Рашков. Не ги спря и информацията, че Рашков и фамилия вече не са в палата.

40-ина минути преди началото на протеста пристигналият на място главен секретар на МВР Калин Георгиев потвърди написаната поне час по-рано информация в OFFNews.bg, че Кирил Рашков и фамилията му са избягали от Катуница още днес сутринта. По наша информация са ги придружавали 20 полицейски автомобила. Самият Рашков отричаше до последно и по телефона обясняваше, че е в Катуница и няма никакво намерение да се изселва - нещко, което съселяните му искат вече дори с официална подписка. Дори обяви, че роднини на убитото момче го заплашвали и тормозели от години, че той и семейството му били подложени на психически тормоз. И заплаши протестиращите, че "ще ги изсели" от Катуница. Селяните в Катуница се опасяват, че може да има отмъщение от ромския клан.

За да не се случи това, остава засилено полицейското присъствие на входовете и на изходите на Катуница, както и в самото село. "Ще седим колкото е нужно, за да се чувстват местнтие жители спокойни и защитени", заяви главен секретар Калин Георгиев.

По това време дойде и новината, че шофьорът убиец е задържан. Той е от ромски произход, с криминално минало и инициали С.Й.

Към полунощ полицейски кордон затвори голяма част от протестиращите около къщите на Рашков,а втори кордон бе оградил около 2000 протестиращи от Пловдив, селата Моминско, Ягодово, Караджово, Кочово, Болярци и Садово. От надлеза преди селото се спираха всички коли или се отклоняваха. Постепенно селото утихна, нощта мина спокойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови