Наказаха полицейски шефове заради събитията в Катуница

ОFFNews 06 януари 2012 в 14:29 2258 0

Протест в Катуница. Снимка: БГНЕС
Протест в Катуница. Снимка: БГНЕС

Шефът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов е наказал с порицание началниците на полицейските управления в Асеновград и Садово, както и дежурните екипи през нощта и в деня на събитията в село Катуница.

Говорителката на СДВР Пловдив Бригита Декало потвърди пред OFFNews.bg, че наказанието на полицаите е заради пропуски, свързани със събитията в село Катуница. Освен това стана ясно, че  младши полицейски инспектор е бил пенсиониран, а друг служител на районната полиция е бил преместен в друг участък. На 23 септември село Катуница стана център на размирици между българи и роми, след като 19-годишния Ангел Петров бе прегазен от бус. Малко по-късно по време на протестно шествие по повод убийството на Ангел почина 16-годишният Павел. Младежът е бил с присадено сърце, което не успя да издържи на силните емоции.

Проверката на Инспектората на МВР обаче не е доказала нарушение на служебната дисциплина и незаведени сигнали на граждани. Констатирани са били само някои слабости, свързани с техническата и документална дейност, разясни Чонов, пред агенция "Фокус".

След събитията в Катуница от МВР са направили редица анализи на действията на полицията в Пловдив. "Събитията бяха анализирани от много неправителствени и международни организации. Действията на полицията са били до голяма степен правилни, затова че не са допуснати нови смъртни случаи и такива на насилие, което означава, че сме действали до голяма степен адекватно", подчерта Чонов. Той отказа да коментира дали МВР в Пловдив има разработки по новите обвинения спрямо Кирил Рашков за участието му в подготовката на убийството на прокурора Олег Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови