МВР проверява дали полицай е саботирал търсенето на Петьо Еврото

Според служебния вътрешен министър взривът до колата на Иван Гешев не е могъл да го убие и не е бил предназначен за това

OFFNews 01 юни 2023 в 19:25 4381 2

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

МВР проверява дали някой от служителите му не е саботирал издирването на бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото, който успя да избяга при съвместната операция на вътрешното ведомство и ГДБОП в столичен ресторант преди няколко дни.

Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред бТВ.

"Аз не мога да знам докъде стигат контактите на този господин (Петьо Еврото). Доколкото се твърдеше в медиите, възложил съм проверка. Извършваме претърсвания на места, посочени от прокуратурата. В ресторанта в "Драгалевци" търсехме Петров и други лица, включително популярни имена. Прокурорът знае защо ги издирва. Не сме намерили голяма част от тези лица. Не съм сигурен, че някои са били на територията на страната", добави той.

По повод скандалите в съдебната система и ролята на Еврото при уреждането на присъди и натиска върху магистрати министърът обясни, че "има много повече хора, които извършват сходни дейности и които решават човешки съдби, без да им мигне окото, срещу определени суми".

"Има много примери, които будеха възмущение в хората, но не и в политическата класа. Чудовището функционираше в унисон с определени представители на политически партии", изтъкна вътрешният министър.

Демерджиев обаче коментира, че не вижда воля да се скъса с този модел, който не се изчерпва само с личността на Иван Гешев. Хората ги е страх да подават сигнали. Когато са го правели, са ставали обекти на разследвания.

"Ние трябва да създадем среда, в която спокойно да подават сигнали, а институциите да реагират при всеки случай", посочи той.

Демерджиев уточни, че в постановлението за задържането на Кристиян Христов, арестуван пред вратата на БТА преди да даде пресконференцията по аферата "Осемте джуджета", е пишело с големи букви, че незабавно е трябвало да бъде осигурен за процесуално следствени действия.

"Кристиян Христов предната вечер се е обадил в полицията, за да търси защита и търси начин да изнесе факти и обстоятелства. По-късно отново се свързва с конкретните структури и казва, че няма да дойде на сутринта, а следобед. На сутринта идват прокурорските постановления. Не знаем къде е лицето, отведено е в Софийска районна прокуратура", каза Демерджиев.

Той допълни, че взривът до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е бил подготвен от професионалисти, но не е целял убийство. Нещо, което обвинител №1 непрекъснато повтаря.

"Този взрив не е могъл да убие главния прокурор, нито някой, намиращ се в купето на бронирания автомобил. Но този взрив е много професионално изготвен, той или цели да го предупреди, или сплаши, или е нещо друго, различно от това. Работи се по всички версии", обясни шефът на МВР.

По думите му "има данни, които водят към лица, които могат да бъдат заподозрени". Разследващите са потвърдили информацията за криминално проявен, който се е намирал в района по времето на взрива, но са установили, че той не е участвал в подготовката и извършването на взрива. Анализират се и данните от няколко други телефона, чиито притежатели са имали подозрително движение в този район. 

"Следата на извършителите на убийството на Красимир Каменов – Къро не сочи да е българска, но не може да се отхвърли версията, че поръчителят е в България", каза още министърът по повод разстрела на Къро и още трима души в РЮА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови