Язовир Рогозен преля, бедствено положение в Хайредин и Мизия

OFFNews 08 май 2016 в 09:13 6212 0

Снимка hayredin.com

Село Рогозен.

Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са навременни, няма непосредствена опасност от наводнения за населението.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в с. Рогозен - тя провери на място работата на аварийните екипи.

В събота следобед от община Хайредин са подали съобщение в областния кризисен щаб във Враца, че водите от язовир "Рогозен-1" преливат, а коритото на преливника е започнало да се разрушава.

Областният управител е свикал Областния съвет за защита на населението. На място са изпратени екипи на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", мобилизирана е и тежка техника, с която да се насипва каменна фракция, за да се намали водния поток и разрушаването на преливника. Хидропомпи източват язовира, за да спадне нивото му.

Обявено е частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия. Евакуирани са 30 домакинства от селата Бързина и Ботево. Следи се постоянно и нивото на язовир "Бързина", който се намира под язовир "Рогозен".

Министър Румяна Бъчварова поиска от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев да представи проект за авариен ремонт на язовир "Рогозен" пред Междуведомствената комисия за защита на населението към Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови