Хеликоптер и цивилни автомобили дебнат за нарушители на пътя

OFFNews 10 август 2018 в 10:36 5397 0

Хеликоптер ще следи агресивни шофьори по магистралата за морето

Хеликоптер на Гранична полиция ще следи за агресивни шофьори по магистралите в посока към черноморските курорти. Той ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за нарушения като придвижване в аварийната лента например.

Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да заснеме регистрационния номер на автомобила на нарушител на пътя, като съответно информацията ще бъде предавана по въздух на патрулите на пътя. Включването на летателната машина е част от специализираните акции, които МВР провежда, за да осигури превантивната дейност и да доведе до намаляване на пътните инциденти по пътищата в страната, съобщи тази сутрин главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция, цитиран от БГНЕС.

В следенето на нарушители ще бъдат включени и необозначени автомобили, които също ще подават информация на пътните патрули.

Контролът ще е в цялата страна и той ще се осъществява с полицейски патрули от 148 мобилни и 51 стационарни камери.

Статистиката показва, че през летните месеци се наблюдава ръст с около 10% на пътните инциденти със загинали по пътищата в сравнение с останалите месеци на годината.

Шефът на бургаската Пътна полиция каза, че в снощната акция са образувани 11 досъдебни производства срещу водачи употребили алкохол и наркотични вещества.

Инспекторът подчерта, че вече се наблюдава и засилване на движението на гастарбайтери от и към Западна Европа и каза в аванс, че една от следващите акции включва раздаването на флаери на турски, английски и на немски език на гранично-контролните пропускателни пунктове в страната, с които ще информират гражданите за най-честите нарушения, които правят гастарбайтерите на територията на България и мерките, които МВР предприема спрямо тях.

Рапчев добави още, че полицията ще продължи с акции по пътищата през целия летен сезон и всеки ден ще имат различен фокус. Новост в проверките е и включването на служители на служба "Контрол на обществените средства" (КОС), които  ще проверяват шофьорите за оръжия и боеприпаси

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови