Внимание: Цивилни коли на КАТ дебнат за превишена скорост

Юлиан Христов 19 юли 2017 в 10:54 26461 5

Внимание: Цивилни коли на КАТ дебнат за превишена скорост

Сред затегнатите мерки за контрол на пътя "Пътна полиция" използва и необозначени автомобили, с които засича нарушителите на пътя. Действащата нормативна уредба позволява това да се случва и по време на движение. 

"Има практика в други държави, където по основни пътни артерии, основно магистралите, се движат полицейски автомобили - необозначени, които заснемат точно такива агресивни водачи. И след това на база на тези записи, които са направени от полицейски служител, спрямо всеки от тези водачи се взима отношение. Това, за съжаление в България към момента не работи. Може би е една от посоките, в които трябва да обърнем внимание да оборудваме полицейски автомобили с технически средства, които да установяват най-агресивните водачи. Това са водачите, които предизвикват тежките произшествия", каза тази сутрин пред БНТ началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

Той припомни, че в момента всички налични полицейски сили са разположени по основните пътни артерии, където трафикът е засилен. Само за миналата седмица, след официалното отпадане на обозначенията за камери на пътя, за установени 18 хиляди установени нарушения. За сравнение в предходните месеци, когато законовите промени все още не бяха влезли в сила нарушенията са били между 10 и 13 хил., стана ясно от шефа на пътните полицаи. 

Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи.

Новите текстове в Закона за движение по пътищата позволяват премахването на табелите на пътя, които досега предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с камери. Табелите бяха въведени, след като с тълкувателно решение от февруари 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) извади мобилните камери от техническите средства, с които КАТ може да констатира нарушения на пътя, защото поставяли шофьорите в неравностойно положение.

За да отговори на изискванията на съда МВР създаде ред, по който проверките с мобилни камери трябваше да стават задължително при обозначени автомобили и участъци.

С редакцията на ЗДвП обаче на практика се редактират онези текстове, които дадоха основание на съда да отмени законността на фишовете, издадени от мобилни камери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9032

3

mirko123

19.07 2017 в 12:55

да ви имам медията...
чак сложили "Внимание:" в заглавието...
на всяко кръстовище, на всеки завой, на всяка права трябва камера!
защо "Внимание"? къде му е важното на новината? че вече да внмаваме и за цивилни коли?

42249

2

Denis Rizanov

19.07 2017 в 11:46

превишената скорост не е най-важния фактор за сигурността по пътищата

true, true.
Най-важен фактор за сигурността е добре проектираната и добре изградена инфраструктура!
Но по нашите ширини е най-важно фаровете да продължат да светят!
От все сърце пожелавам на всички, заради които това безумие продължава да е законово изискуемо на дърти години да имат халогени в задните части! И да светят постоянно!