Депутатите се връщат в парламента за актуализацията на парите за НЗОК

OFFNews 08 юли 2014 в 12:56 1910 1

Народно събрание

Парламентарните групи на БСП, ДПС и ГЕРБ, които днес се събраха на консултации, са постигнали съгласие от утре да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не се възползват от правото си за внасяне на допълнителни предложения.

БСП и ДПС са готови да подкрепят предложения на Министерски съвет за актуализация бюджет на НЗОК и на държавния бюджет, в частта му за НЗОК.

Това заявиха последователно Атанас Мерджанов и Лютви Местан пред журналисти в НС след края на политическите консултации за седмичната програма на парламента.

„Имаме уточнение на трите парламентарни групи с общо съгласие да подкрепим програмата от миналата седмица. Освен това, всички сме поели ангажимента да не внасяме предложения по Ал. 3 – това беше коректното уточнение между трите парламентарно представени политически сили. Ако има предложение за актуализация на бюджета на Здравната каса, ние сме готови да участваме в разискванията и в обсъждания". Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, цитиран от „Фокус”.

„Днес следобед представители на ръководството на ПГ на Коалиция за България заедно с Емил Райнов, който е заместник-председател на Комисията по здравеопазване, ще имат среща с представители на НЗОК и с представители на Лекарския съюз. Там допълнително ще бъде уточнена нашата позиция и в случай, че бъде приета актуализацията на заседание на Министерския съвет в сряда, ние сме готови да разглеждаме актуализацията на бюджета на НЗОК”, заяви Мерджанов.

Той поясни, че не са обсъждани въпросите за промени в Закона за тютюна и избора на главен инспектор. „Имахме коректно съгласие да продължи работата на Народното събрание, довършвайки законопроектите от миналата седмица.

Следващия вторник от 13.00 часа ще имаме нови консултации на база на това какво сме свършили тази седмица плюс ако има нови предложения, но коректно сме се уточнили в съгласие между трите парламентарни групи парламентът да продължи да работи до края на юли”, посочи Атанас Мерджанов.

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев съобщи пред журналисти, че премиерът Пламен Орешарски е готов с няколко варианта за актуализация на държавния бюджет. Днес също така стана ясно, че здравният министър Таня Андреева ще внесе на обсъждане в Министерски актуализация на бюджета за НЗОК, за който ще трябва да бъдат търсени допълнителни пари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews