Дефектна част и „действие на екипажа“ са разбили самолета на „ЕърЕйжа“ над Индонезия

OFFNews 01 декември 2015 в 12:39 3834 0

След крушение

Снимка Архив

Индонезийски екип за издирване изтегля остатъци от самолета на кораба „Крест Оникс“.

Катастрофата на пътническият самолет на нискобюджетната малайзийска компания „ЕърЕйжа“ в края на миналата година е причинена от повреден компонент и от неадекватни опити на екипажа да го поправи. Това пише английският вестник „Индепендънт“ за обявения доклад на индонезийския разследващ екип.

„Еърбъс“-ът на компанията се разби в Яванско море на 28 декември м. г. и загинаха всичките 162-ма души на борда.

В самолета е имало спукана заварка на системата за контрол на кормилната уредба. Системата е изпратила четири предупредителни сигнала на пилотите, а те са я рестартирали в опит да решат проблема.

Това обаче е предизвикало изключване на автопилота, което пък довело да загуба на контрол върху самолета, съобщава Би Би Си.

„Действията на екипажа са довели до невъзможност да се контролира самолетът... От нормален режим на полет той изпаднал в продължителна загуба на подемна сила, ситуация, от от която вече нямало как да се излезе“, е отбелязано в заключенията на експертите.

Още по-рано тази година разследващите бяха съобщили, командирът на полета е предприел „много необичайна“ стъпка за изключване на компютъра за контрол на управлението. Малко след това самолетът внезапно е поел нагоре, с което е преминал т. нар. критичен ъгъл на атака и е загубил подемна сила.

Установено е наистина, че за 30 секунди машината рязко се е вдигнала до 11 400 метра, след което е започнала бързо да губи височина - за първите три минути до 9750 метра.

Ройтерс съобщава, че неизправният детайл е създавал проблеми четири пъти по време на полета и 23 пъти за годината преди него.

Полетът на „ЕърЕйжа“ QZ8501: изчезна от радарите при лошо време на 28 декември миналата година, на по-малко от половината път от Сурабая, Индонезия към Сингапур. Но още по-рано експертите бяха заключили не времето е причинило трагедията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови