Чужди облигационери: Фалитът на КТБ може да излезе по-скъпо

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2014 в 10:44 4325 7

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Международни кредитори на КТБ са изпратили писмо до българското правителство, с което предупреждават, че оставянето на банката да фалира може да излезе по-скъпо от спасяването й и носи риск от дългогодишни съдебни дела.

За писмото съобщи агенция Ройтерс, на която то е било показано, като са били затъмнени имената на индивидуални кредитори. Авторите му призовават властите да преразгледат офертата на Оманския фонд и EPIC за оздравяване на трезора и обвиняват Българските народна банка (БНБ) в небрежност или умишлена измама в действията й спрямо КТБ.

"Казано просто, цената на банкрута на КТБ далеч ще надхвърли и най-високите очаквания за необходимата държавна помощ, ако тя бъде спасена, пише в писмото. Освен това стотици фирми ще затворят, това ще доведе до загуба на хиляди работни места и ще потопи страната в рецесия, посочват още авторите. Според тях решението за фалита ще тегне над България години наред.

През юли група облигационери, в т.ч. европейски и амрикански хедж фондове и финансови институции, формираха кредиторски комитет и наеха адвокати в България, в случай че банката бъде обявена в несъстоятелност. КТБ не успя да направи последното плащане по облигациите, деноминирани в долари. Падежът им бе през август, а номиналната стойност - 150 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 12:50

Костов предупреди в ефир, че при фалит ще е двойно по-скъпо и пак ние ще плащаме, но кой да го чуе нали е виновен за всичко. Радвайте се овчици, че Боко се нави да я фалира и то така уверено.

04.11 2014 в 11:41

Основното тук е блъф на блигационерите,които е малко вероятно да получат каквото и да е било, ако КТБ фалира.
За жалост поради неадекватността на БНБ могат да изкопчат и нещо от съда, но ще трябва да се изкихат здраво, ако делото е в България.
В този случай ще има една група печеливши и това са адвокатите. Същото е и със самия фалит.

04.11 2014 в 11:40

Лошото е че, глупавите българи не разбират че,фалитът ще ги ощети най-много

04.11 2014 в 11:17

Хаха, въпросът е на кой ще му излезе по-скъпо? :)
Иначе взе да ми прилича на открит рекет.
Проблемът на Цв. Василев е да не го на награбят чуждите вложители - оманци и руснаци, че тогава и Сърбия ше му се стори тясна.
Нашата прокуратура може да разиграва, ама онези едва ли ще го чакат много.

04.11 2014 в 11:09

Еми сега остава само лично Дедо Боже да им каже.


Хахахахахахахахахаха

04.11 2014 в 11:07

Заверата срещу КТБ е Наглост до потрес! .... Достатъчно е това за осъдят БГ.
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично (КАТЕГОРИЧНО!) потвърждава, че банковата с-ма, вкл. и КТБ, (ВКЛЮЧИТЕЛНО и КТБ!) е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!! http://www.bnb.bg/Press
В заверата срещу КТБ пряво участва Главния прокурор на Република България, организирал с Ювелинка акция петък/13юни КТБ, предизвикала ИСТЕРИЯ БАНКОВА ПАНИКА, изтеглен ликвиден ресурс от КТБ 13-20юни от 13 млн лн, отишъл в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н.
Точно по времеИЗЛЪЧВАНЕ на БНБпрессъобщението главно електронно от 13-20юни се теглят 1.3 млрдКТБ. Теглят от КТБ хитреците, КТБ се обезкостява, а балъците се редят на опашки и вярват на БНБ – “КТБ е стабилна!!!”, така твърди БНБ на 17юни .... ако Национална банка НАГЛО ЛЪЖЕ БЪЛГАРИТЕ, ужас !!!!!!

04.11 2014 в 11:06

Предполага се, че това са хора с възможности. Били са наясно, че инвестират в банката на мафията, но очевидно това не ги е притеснявало. Сега да си носят последствията.