Чужди облигационери: Фалитът на КТБ може да излезе по-скъпо

OFFNews 04 ноември 2014 в 10:44 4819 7

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Международни кредитори на КТБ са изпратили писмо до българското правителство, с което предупреждават, че оставянето на банката да фалира може да излезе по-скъпо от спасяването й и носи риск от дългогодишни съдебни дела.

За писмото съобщи агенция Ройтерс, на която то е било показано, като са били затъмнени имената на индивидуални кредитори. Авторите му призовават властите да преразгледат офертата на Оманския фонд и EPIC за оздравяване на трезора и обвиняват Българските народна банка (БНБ) в небрежност или умишлена измама в действията й спрямо КТБ.

"Казано просто, цената на банкрута на КТБ далеч ще надхвърли и най-високите очаквания за необходимата държавна помощ, ако тя бъде спасена, пише в писмото. Освен това стотици фирми ще затворят, това ще доведе до загуба на хиляди работни места и ще потопи страната в рецесия, посочват още авторите. Според тях решението за фалита ще тегне над България години наред.

През юли група облигационери, в т.ч. европейски и амрикански хедж фондове и финансови институции, формираха кредиторски комитет и наеха адвокати в България, в случай че банката бъде обявена в несъстоятелност. КТБ не успя да направи последното плащане по облигациите, деноминирани в долари. Падежът им бе през август, а номиналната стойност - 150 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!