Бъчварова призна провала на МВР по две убийства

OFFNews 01 септември 2015 в 10:22 12625 11

Румяна Бъчварова

Снимка Булфото/ Александър Михайлов

Румяна Бъчварова

Вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че МВР не е успяло да се справи с два случая - убийството на автомагистрала "Струма" с главен заподозрян Емил Чачев - Ембака и убийството на ученик в Борисовата градина. 

"Това е един от случаите (убийството на магистралата - бел. ред.), в които не сме успели да се справим. Това е видно. Той (основният заподозрян) е бил ясен, бил е един от хората, които са завели пострадалия до болницата... Има предположения, че е извън страната. Предприели сме необходимите мерки. Не можем да оставим престъпление да не бъде наказано.

Имаме и други случаи, при които още нямаме резултат - това е убийството в Борисовата градина. Докладват ми всяка седмица, свършена е много работа. Не се отказваме, но няма бързи резултати", каза Бъчварова.

За последните случаи на показни престъпления от рецидивисти, които не са в затвора - например кражбата на два автомобила от гараж с камера - Бъчварова заяви, че фактът, че такива хора са на свобода показва състоянието, в което се намира цялата правораздавателна система, а именно "неадекватно на извършените престъпления".

Министърът коментира и потока на бежанци към страната ни. Той основно идва нелегално през границата с Турция, каза Бъчварова. МВР следи и границата с Македония, Сърбия и Гърция.

"В Гърция са най-големите маси - всеки ден има 1000 и 3000, които пристигат. Техният маршрут в момента не минава през България, но ако другите маршрути се провалят, това не е изключено", предупреди тя и допълни, че МВР започва разкриването на допълнителни центрове за регистрация на бежанци.

Вчера решихме да разкрием допълнителни центрове за регистрация на бежанците. Целта ни е да регистрираме всички, дори тези, които минават нелегално. Първата регистрация е много важен фактор за по-нататъшното разпределение. Гърция и Македония не успяват да регистрират всички мигранти, там е по-лесно да се премине. При нас над 95% се регистрират. Те имат право да получат бежански статут.

Вътрешният министър коментира и казуса "Пеевски". На въпрос дали той ще излезе от политиката тя отговори:

"Не съм забелязала активното присъствие в политиката на Делян Пеевски. Това е теза, която само той може да потвърди или отрече. Засиленият интерес към неговата личност и поведение е обясним на фона на последните две години.

За бизнеса му - трябва да следим развитието, за да потвърдим тезите.

По отношение на участието му като собственик на медии, извън становището на конкретните органи, за обществото е по-добре да знае кой е собственикът, отколкото да не го знае".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!