85% ръст на регистрираните случаи на домашното насилие през 2023 г.

Нараства и броят на мъжете, които се оплакват от тормоз вкъщи

OFFNews 31 януари 2024 в 13:15 2072 1

домашно насилие
Ръстът при домашното насилие над мъже е 27%

Имаме много голямо увеличение не само по отношение на издадените заповеди за защита, а всъщност имаме изключително голям процент на увеличение на регистрираните престъпления в условията на домашно насилие, което е 85% ръст спрямо 2022.

Тона заяви гл. инспектор Зорница Шуманова от Главна дирекция "Национална полиция" пред БНР.

По думите ѝ се наблюдава увеличение и при заповедите за незабавна защита на жертви на домашно насилие в страната, като ръстът е 20%. 

"За 2022 г. заповедите, които контролира Министерство на вътрешните работи, са 3654, а за 2023 г. те са вече 4420. Има ръст на мъжете, подали сигнал за защита от домашно насилие", каза Шуманова. Тя уточни, че пострадалите от домашно насилие мъже са с 27% повече. 

Тя допълни, че все по-често жертвите на домашно насилие търсят помощ, което според нея е и причината да има ръст на случаите, отразени от статистиката.

"Когато се получи сигнал за защита от домашно насилие, без значение дали е от страна лично на пострадалото лице или от съседи, или от неправителствени организации, или от държавни ведомства, или от когото и да било, има вече разписан строго регламентиран ред всеки един служител какво да прави и кого да уведоми", заяви още Шуманова. 

Главният инспектор подчерта, че МВР работи активно по линия на домашното насилие от 16 години, а с новите методически указания е разписан алгоритъм за оценка на риска дадена жертва да попадне в нов случай на домашно насилие.

"Когато отива на адреса, полицейският служител трябва да раздели жертвата от извършителя и с определени въпроси да установи дали е потвърден съответният сигнал за домашно насилие. Въпросникът впоследствие отива до началника на районното управление и преписката продължава да се работи", посочи Зорница Шуманова. 

Ако има изпратена заповед за защита на полицейските органи, тогава се съблюдава строго определен ред как да се контролира съответната заповед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!