Скандал за досието на осветлен зам.-министър

Последна промяна на 10 април 2013 в 16:12 5498 2

Божан Стоянов Снимка: БГНЕС
Божан Стоянов Снимка: БГНЕС

Напрежение между Комисията по досиетата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предизвика обявеното от Комисията решение, според което един от зам.-министрите в служебния кабинет е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

С решение от днес Комисията обяви, че Божан Стоянов - зам.-министър по енергетиката, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Решението е на база задължителната по закон проверка за принадлежност на всички членове на служебния кабинет. От нея излезе единствено името на Божан Стоянов.

Той бил агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г., пише в решението.

МИЕТ веднага реагира на решението, като разпрати прессъобщение до медиите, в което се казва, че "настоява за изясняване на истината за оповестената днес принадлежност на Божан Стоянов към структурите на ДС".

"На 22 август 2008 г. същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов е издала удостоверение на г-н Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“.

Днес министерството изпрати писмо до комисията на Евтим Костадинов с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове", пише в прессъобщението от МИЕТ.

 

През 2008 г. ръководството на МВР покрива Стоянов

„През май 2008 г. г-н Стоянов пуска молба за проверка на основание чл. 31, ал.1, т. 2, тоест – като частно лице. Тогава комисията работи по принципа – изпраща писмо до МВР, НРС, Военна информация. И съответно службите по закона са длъжни, ако има документи за дадено лице, независимо какви са, да ги изпратят в комисията и тя да се произнесе има ли принадлежност към ДС или няма. В случая през юли 2008 г. МВР отговаря с писмо, че няма такива документи за даденото лице. През 2009 г. комисията получава всички регистрационни картони на агентурния апарат – т.нар. картотека, заедно с регистрационните дневници, а през 2010 г. комисията получава и целия архив от МВР“, обясни пред OFFNews председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Така при проверката тази година името на Божан Стоянов излиза сред сътрудниците на ДС. През 2008 г. ръководството на МВР е покрило агентурното минало на Стоянов и е изпратило некоректен отговор към Комисията по досиетата.

За първи път г-н Стоянов попада за задължителна проверка, когато става член на служебния кабинет. През 2008 г. в писмото ние сме му отговорили, че към момента на извършване на проверката, тоест не е категорично, няма данни той да има принадлежност, каза Костадинов.

В документацията има следи, че в МВР са знаели това нещо, защото отметката е, че през август 2008 г. - тоест месец, след като са ни отговорили с писмо, че за него няма данни, разделят неговото досие и изпращат тези материали, които всъщност имаме право да получим по закон: регистрационна бланка, рапорт за извършената вербовка и т.н., обясни председателят на Комисията по досиетата.

За да поеме работата в енергетиката, Божан Стоянов се върна от САЩ, където е финансист и консултант. Роден е през 1963 г. Завършил е Английската гимназия в София. След това завършва МЕИ, специалност "промишлена топлотехника". Специализирал е бизнес в Будапеща и Питсбърг. Следвал е финанси в бизнесучилището на университета в Пенсилвания, САЩ и завършва като магистър по бизнесадминистрация. Името на Стоянов стана известно по времето на правителството на НДСВ, когато се появи начело на „Табако кепитал партърнс”, кандидат за „Булгартабак”. Сделката обаче пропадна. Тогава Стоянов минава за приближен на министри в правителството на НДСВ Николай Василев и Милен Велчев. През 2002 г. премиерът Симеон Сакскобурготски го покани да поеме енергетиката, но той отказа. Дълго време Стоянов е в Ню Йорк като председател на българския уолстрийт клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2013 в 06:16

Очевидно е, че, както казва народната поговорка, "краставите магарета и през девет дерета се надушват". Иначе няма как любимият ни много богат и притежаващ вила или къща в затворени обитавани места президент да се насочи към приятел на царския ексминистър на финансиите, загробил България с поне милиард с преструктурирането на държавния дълг.
И очевидно е, че бившите комунисти и сегашните комунистически глобалокапиталисти, винаги, когато могат, за готови на всякакво престъпление, само и само да запазят и да подпомогнат кариерата на бившите ДС-ченгета и доносници.
Някога, когато извършилите военния преврат от 09.09.1944 година лигари на Дамян Велчев предават властта на комунистите, те избиват всички бивши служители и доносници на бившата Държавна сигурност, които попадат в ръцете им. А сега от 99 дерета вода докарват, за да ни убедят, че служителите на тяхната ДС трябва да бъдат оставени да продължават да ни тормозят, манипулират и ограбват. Не е ли вече време всички бивши ДС офицери и доносници и всички бивши номенклатурчици и техните наследници от бившето ДКМС да бъдат напълно изметени от обществения и от политическия живот на държавата? Така хем няма да ни се налага всяка пролет да провеждаме ленински съботник да правим това, което не правят тези, на които това им е рабатата и на които за това им е вече платено? Защото основните, двукраките боклуци, вече няма да замърсяват политическата атмосфера и държавата?

10.04 2013 в 17:47

Кариерист е човекът ... Това, за което може да се направи извод е, че само сътрудниците на ДС успяват (обикновените хора-експерти нямат шанс да достигнат високи позиции в обществото) и че невинаги се обявяват от Комисията по досиетата сътрудниците на ДС.