"Сектанти" и "еретици" на пресконференция на отец Касиан

Борислава Бибиновска 03 декември 2012 в 19:17 11424 4

Отец Касиан със свои поддръжници. Снимка: Борислава Бибиновска
Отец Касиан със свои поддръжници. Снимка: Борислава Бибиновска

В понеделник привърженици и противници на отец Касиан влязоха в шумна разпра, обвинявайки се взаимно в ерес и сектантство. 

Спорът бе отприщен на пресконференция, на която Касиан - игумен на манастира „Благовещение” край с. Копиловци, повторно провъзгласи Ловчанския митрополит Гавриил за човек на Държавна сигурност.

Миналата седмица отец Касиан  заяви, че е привикван от ДС заради доноси, писани срещу него от митрополит Гавриил.

Еретици

Касиан твърди, че не участва в кампания срещу митрополит Гавриил и не обслужва нечии интереси и лобита, а единствената битка, която води е с митрополитите - еретици.

Според поддръжниците на Касиан, смяната на Църковния календар у нас през 1968 г. е незаконна и затова представителите на Светия синод били "еретици".

Известният културолог проф. Калин Янакиев обяви на пресконференцията, че Касиан  и неговите поддръжници  са сектанстка организация, която цели да разпространи разколническите си идеи и да всее недоверие към БПЦ.

"Искате да предадете популярност на разколната си визия. Обръщам внимание на всички, че тук се извършва духовно-политическа поръчка", заяви проф. Янакиев.

Той обвини отец Касиан, че клевети духовници, без да има доказателства.

В същото време бе категоричен, че игуменът на манастира край с. Копиловци се опитва да почерни миналото на митрополит Гавриил, един от тримата владици без досие.

"Имате за цел да хвърлите петно върху единствения митрополит, който няма агентурно минало", заяви проф. Янакиев.

Отношение в спора взе и богословът Христо Латинов. Той обвини Калин Янакиев, че "вероятно е ходил на партийни събрания". Янакиев категорично отрече и каза, че е антикомунист. 

"Връзката е лоша"

Отец Касиан сподели още на пресконференцията, че снощи някой му се обадил със заплаха, че ако продължи да говори, ще бъде съден.

Касиан обясни, че връзката била лоша и не е успял да разбере откъде е обаждането.

Той бе категоричен, че е чист пред монашеската си съвест и не се плаши от заплахите.

Отец Касиан и подкрепящите го монаси обявиха, че ще продължават да се борят срещу агентите в Църквата. Според тях ръководството на Светия синод отдалечава Църквата от истинските православни ценности.

Миналия четвъртък митрополит Гавриил отговори на нападките на отец Касиан и заяви, че  е готов да съди отец Касиан, ако продължи "да го клевети".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!