"Сектанти" и "еретици" на пресконференция на отец Касиан

Последна промяна на 03 декември 2012 в 19:17 9995 4

Отец Касиан със свои поддръжници. Снимка: Борислава Бибиновска
Отец Касиан със свои поддръжници. Снимка: Борислава Бибиновска

В понеделник привърженици и противници на отец Касиан влязоха в шумна разпра, обвинявайки се взаимно в ерес и сектантство. 

Спорът бе отприщен на пресконференция, на която Касиан - игумен на манастира „Благовещение” край с. Копиловци, повторно провъзгласи Ловчанския митрополит Гавриил за човек на Държавна сигурност.

Миналата седмица отец Касиан  заяви, че е привикван от ДС заради доноси, писани срещу него от митрополит Гавриил.

Еретици

Касиан твърди, че не участва в кампания срещу митрополит Гавриил и не обслужва нечии интереси и лобита, а единствената битка, която води е с митрополитите - еретици.

Според поддръжниците на Касиан, смяната на Църковния календар у нас през 1968 г. е незаконна и затова представителите на Светия синод били "еретици".

Известният културолог проф. Калин Янакиев обяви на пресконференцията, че Касиан  и неговите поддръжници  са сектанстка организация, която цели да разпространи разколническите си идеи и да всее недоверие към БПЦ.

"Искате да предадете популярност на разколната си визия. Обръщам внимание на всички, че тук се извършва духовно-политическа поръчка", заяви проф. Янакиев.

Той обвини отец Касиан, че клевети духовници, без да има доказателства.

В същото време бе категоричен, че игуменът на манастира край с. Копиловци се опитва да почерни миналото на митрополит Гавриил, един от тримата владици без досие.

"Имате за цел да хвърлите петно върху единствения митрополит, който няма агентурно минало", заяви проф. Янакиев.

Отношение в спора взе и богословът Христо Латинов. Той обвини Калин Янакиев, че "вероятно е ходил на партийни събрания". Янакиев категорично отрече и каза, че е антикомунист. 

"Връзката е лоша"

Отец Касиан сподели още на пресконференцията, че снощи някой му се обадил със заплаха, че ако продължи да говори, ще бъде съден.

Касиан обясни, че връзката била лоша и не е успял да разбере откъде е обаждането.

Той бе категоричен, че е чист пред монашеската си съвест и не се плаши от заплахите.

Отец Касиан и подкрепящите го монаси обявиха, че ще продължават да се борят срещу агентите в Църквата. Според тях ръководството на Светия синод отдалечава Църквата от истинските православни ценности.

Миналия четвъртък митрополит Гавриил отговори на нападките на отец Касиан и заяви, че  е готов да съди отец Касиан, ако продължи "да го клевети".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2013 в 01:42

Дай Боже, ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА да се разпространи в интернет, понеже остана потулена от продажните медии, които се явяват едни от главните виновници за състоянието в БГ. Дори някои от журналистите бяха видимо пияни. Янакииев, тази от сайта на патриаршията, повечето журналисти са абсолютно некомпетентни и неадекватни по основния въпрос- КАНОНИЧНОСТТА на БПЦ, която не е канонична и е в ерес, заради отстъпленията си от православието (да не ги изреждам, по- горе ги има изброени).От поканените от синода, разбира се никой не посмя да дойде, защото си знаят кирливите ризи и се крият като плъхове, което е нормално за доносници. Трябва и занапред да има публични диспути относно ереста и монополизма на т.нар.БПЦ, която лъже хората. Тя стана като католическата- каквото и престъпление да направи - това е църквата- край. Негласно вече и тук има догмат за непогрешимост. Същата театралност, помпозност и бездуховност. Просто пред о. Касиан и монасите му тия жалки провокатори с разстроен речник и живот са за съжаление. И това се води интелигенция- ето защо сме на тоя хал- болест и бесове в синода, в политиката, в университетите, журналистиката. Бог да пази България!

14.12 2012 в 09:25

Свидетел, кажете ми къде мога да видя цялата пресконференция, намерих една част от 39 мин. на сайта на КАНАЛ 3, а къде е останалата, знаете ли моля...

08.12 2012 в 22:24

"Проф." Янакиев очевидно има много серизни проблеми със себе си. Този човек няма елементарно възпитание и има нужда от помощ. Алкохолът и цигарите не прощават. Скокна, взе да крещи срещу игумена, да обижда, като прескочи въпроса за църковните канони веднага. Когато обаче се намеси и служителят на ДС Христо Латинов и потвърди думите на дядо Касиан за Назарий (че е донасял на ДС) Янакиев позамлъкна. Все пак въпреки този злостен провокатор и други нему подобни архимандрит Касиан и привържениците му казаха най- важното, опазвайки добрия тон. А именно, че групировката, нар. БПЦ не е православна и не е църква, според църковните канони, защото е служила на атеистичната власт, съслужи с еретици, икуменизъм, вземане на пари за тайнствата, престъпване на клетва при ръкополагане и други отстъпления. Поради което тя е в ерес. Отец Касиан и братството му се разграничават от "БПЦ", защото спазват църковния канон, който е критерии за православност. А това,че псевдопрофесорът Янакиев ги е нарекъл сектанти и разколници, да не забравяме че и според други еретици- католиците православните са такива. Ето още една прилика между папизма и "БПЦ". Разбира се от "БПЦ" не дойдоха, защото кой може да устои на истината, доказана от канона. Те нарочно държат хората в неведение.

04.12 2012 в 19:28

Калин Янакиев е пълен говньо, партиен фанатик-костовист, според мен той изпълнява политическа поръчка да брани статуквото на служещата на ДС БП-Църква, освен това му миришат краката - СМЪРТОНОСНО...