ПП-ДБ представи управленска програма: двойни данъчни облекчения за родители и безплатни лекарства за масови заболявания

OFFNews 03 юни 2024 в 12:28 2372 2

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Програмата на “Продължаваме Промяната – Демократична България” показва как България може да продължи по пътя, очертан от двете редовни правителства на коалицията.

Ключовите акценти включват: продължаване на политиката за растящи доходи; подкрепа и намаляване на административната тежест за бизнеса; по-добър достъп и по-високо качеството на образованието; здравеопазване, което работи за хората; социална политика в подкрепа на младите родители; достоен живот на възрастните.
ПП-ДБ поставя и конкретни мерки, за да има България истинско правосъдие, справедливост и институции с политически неутрални и почтени ръководители, избрани прозрачно.

Европейска икономика за европейски доходи

• Налагаме европейския икономически модел, при който доходите растат, а неравенството намалява - вместо модела “постна пица с бухалки за бизнеса”.
• Без вдигане на данъците.
• С условия за нормален бизнес чрез ефективно правораздаване и независими регулатори, които защитават конкуренцията и потребителите.
• Програма за финансиране на машини и оборудване на българските предприятия в рамките на допустимите държавни помощи.
• Опростяване и редуциране на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими за бизнеса; електронни услуги и ускорени, ефективни и предвидими процеси в администрацията, за по-добра среда за бизнеса.

Качествено и достъпно образование и здравеопазване

• Намаляване на преките доплащания от пациентите за болнично лечение, лекарства и медицински изделия, изборът на екип да не е задължителен; силна подкрепа за хората, страдащи от най-масовите заболявания в страната. Осигуряване на възможност за безплатни лекарства за диабет, сърдечно съдови заболявания (вкл. комбинирани лекарства), неврологични и респираторни болести, както и неколкократно намаление на доплащанията за медицински изделия и консумативи чрез остойностяването и финансирането им през клиничните пътеки.

• Качественото детско здравеопазване с важна роля на Националната детска болница;
• Минималните заплати на медицинските специалисти да стигнат най-малко 80% от средната работна заплата, а стартовата заплата за млад лекар да е на нивото на средната;
• Реформа на НЗОК: преразглеждане на структурата, процесите и контролните механизми, въвеждане на механизми за прозрачност и за обществен контрол.
• Реорганизация на здравната система в подкрепа на донорството и трансплантациите.
• Допълнително финансиране за училищата, които отчитат най-добри резултати и най-голям напредък на учениците в отделните етапи.
• По-добър достъп до висше образование и популяризиране на професионалното образование - за решаване на проблема с дефицитните кадри на бизнеса;
• Финансови стимули за университетите, които влязат в топ 500 и в топ 1000 на висшите училища в световните класации.

Социална политика за по-добър живот за всички

• Двойно по-големи данъчни облекчения за работещи родители - до 1200 лева за всяко дете.
• Значително повишаване на данъчните облекчения за кредити за първо жилище на млади семейства.
• Модифицирано швейцарско правило, при което пенсиите ще се осъвременяват с по-голям темп от ръста на заплатите или инфлацията.
• Продължаване на политиката за намаляване на неравенствата в диалог с бизнеса и синдикатите - постигане на минимална работна заплата, която достига 50% от средната брутна заплата в страната.
• Повишаване на максималния месечен размер на необлагаемите вноски, които могат да бъдат инвестирани в третия стълб от страна на работодател, от 60 на 120 лева.

За истинско правосъдие, справедливост и честни конкурси

• Приемане на новия Закон за съдебната власт с гаранции за независимост на съда и отчетност на прокуратурата;
• Попълване на институциите на съдебната власт с независими и компетентни професионалисти;
• Приоритетно попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията - с политически неутрални членове, избрани по правила, одобрени от Европейската комисия.
• Максимална публичност и проверка на интегритета при избор на ръководствата на регулаторите.

Ефективни служби за укрепване на националната сигурност и защита на правата на гражданите

• Преразглеждане и модернизиране на организационната структура на специалните служби, за да се подобри ефективността и координацията в работата им.
• Подобряване на управлението и контрола: въвеждане на цивилен независим надзорен орган, който да следи за спазването на законосъобразността в дейността на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.
• Внедряване на модерни програми за обучение и повишаване на квалификацията на служителите според съвременните предизвикателства за сигурността; периодични проверки за надеждност и лоялност, за да се гарантира личният и професионалния интегритет.
• Внедряване на специализирани програми за борба с киберзаплахите, хибридните атаки и защита на критичната инфраструктура.
• Въвеждане на процедури за обжалване на актовете на специалните служби в съответствие с международните стандарти за защита на правата на човека.

Нидерландският премиер Марк Рюте изрази специална подкрепа към визията на ПП-ДБ за развитието на България.

“Правителствата на Петков и Денков повишиха икономическия просперитет на България. Освен това укрепиха позицията на България в Европа. Те представиха България като надежден партньор в ЕС и предпоставиха страната към по-нататъшната европейска интеграция. Сега българските граждани имат достъп до Шенгенското пространство, а напредъкът към еврозоната е в ход. Нашият общ приоритет днес е да гарантираме сигурността на Европа чрез тяхната непоколебима подкрепа за Украйна. И двете правителства на Петков и Денков имат неоценим принос за сигурността в Европа и България. Европа се нуждае от смело и умно ръководство в България и аз пожелавам на моите приятели Петков и Денков късмет на предстоящите избори”, каза той във видеообръщение към българските граждани.

Подробности вижте тук.

Платена публикация

Парламентарни избори 2024 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -7495

    2

    Люгер Химарс

    03.06 2024 в 14:40

    до долния:
    а не не не. Нали каза, че с правилните послания ще спечелят публиката и ще са номер едно, а който бил срещу тях бил путин?

    Гласувай си за пирамидата, ти май вече си го правил, телетъбисе....

    405

    1

    Telluris Malus

    03.06 2024 в 12:51

    Видяхме ги що за управление са. Данъчните ставки нямало да растат, но ще си продължат манипурациите с данъчнитиле прагове. Заплатите на държавните тунеядци ще растат, а на средната класа - данъците. Европейска икономика с подаяния не се прави. Тези наистина ни взимат за идиоти. Айде у лево.