Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Как да излъжем паяка

Нели Чолашка 14 септември 2012 в 06:30 25288 0

Подзоните за паркиране срещу стикер. Карта на ЦГМ
Подзоните за паркиране срещу стикер. Карта на ЦГМ

Новите по-скъпи и обемисти зони за платено паркиране в центъра на София, въведени от 1 септември тази година, явно няма да бъдат отменени от общината въпреки протестите и затова ще се търсят алтернативни форми на заобикаляне на скъпото паркиране.

Хората със жилища в центъра на града протестират срещу това да имат право да паркират близо до дома си срещу годишен абонамент от 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената зона. Те са прави за себе си - досега са го правили безплатно.

Тази опция обаче с удоволствие ще бъде използвана от хора, които често или по цял ден имат работа в центъра и плащането на 2 лв. на час за Синята зона и 1 лв. на час - за Зелената зона, ще им струва много по-скъпо от едногодишен стикер за платено паркиране.

Схемите, по които можеш да се сдобиеш със стикер, без реално да живееш в София, са различни.

Най-простият вариант е да сключиш договор за наем на стая с възрастна жена, която живее в центъра и да й плащаш дори по 50 лв. (и пак ще ти излезе по-евтино).

С промените, които бяха гласувани днес от Столичния общински съвет се разрешава издаване на стикер срещу договор за наем в центъра, а не само на собствениците на жилища.

Фирмите пък могат да сключат  и фиктивни трудови договори с хора, които живеят в центъра, като им плащат само осигуровките. Фирмите ще им дадат пълномощно за използването на служебния автомобил и по тази схема ще се сдобият със стикери за служебните коли.

Улиците, в които имат право да паркират притежателите на стикер, са в зависимост от адресната регистрация - зоните са разделени на карета от 20 подзони (виж снимката и уголемен вариант).

От 1 септември широкият център на София е разделен на две зони - Синя и Зелена. Т. нар. идеален център е Синя зона с цена за престой от 2 лв. на час и право на 2 часа престой, а рингът около него е Зелена зона, за която се плаща 1 лв. на час и с право на 4 часа престой.

И за двете зони работното време вече е удължено до 19 ч. вечерта. В Синята ще се плаща и в събота от 8 до 14 ч. Вдигат се и глобите за освобождаване на кола от скоба и за вдигане на колата с паяк. Цената за скобата скача от 10 лв. на 30 лв., а за вдигане с паяк – от 30 на 60 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови