Мел Би от Spice Girls: Още имам посттравматичен стрес след 10 години. Насилниците никога не те напускат

OFFNews 10 юни 2023 в 20:54 8190 0

Мел Би

Снимка Getty Images

Мел Би

Мел Би (Мелани Браун, 48)  от легендарната момичешка група Spive Girls разкри в откровено интервю, че още се бори с последствията от домашното насилиe, преживяно по време на 10-годишния ѝ брак, а сега помага на лондонската полиция да разпознава симптомите му. Пред "Гардиън" певицата споделя още, че едва през 2019 г. е разбрала, че страда от диспраксия и синдром на дефицит на вниманието.

За детството

"Израснах, чувствайки се различна. Баща ми е от Невис на Карибите, а майка ми е англичанка. В Лийдс нямаше много деца със смесена раса, затова винаги ме наричаха с ужасни имена: полукръвна, червенокожа. Но родителите ми ме възпитаваха с много любов и ми вдъхваха увереност. Те казваха: "Бъди такава, каквато си." Като дете ми лепнаха прякора "Бризът", защото тичах навсякъде. Бях хиперактивна.

Не ни пускаха в клуба на работещите мъже на нашата улица, защото баща ми беше чернокож. Това ми даде правилна представа за справедливостта и за заемането на морална позиция. Когато попаднах в групата Spice Girls, се върнах в този клуб и казах: "Ще ви докладвам. Не, всъщност ще купя това място, защото не ме пуснахте, когато бях дете."

Spice Girls

"Spice Girls беше банда, отглеждана вкъщи. Живеехме заедно в една малка къща, докато пишехме песните си. Майката на Ема Бънтън ни носеше боб с препечен хляб, увит в станиол, а ние искахме пари от родителите си. Чукахме на вратите на звукозаписните компании и пеехме акапелно. Дори спряхме Саймън Кауъл на един паркинг.

Бяхме много различни и решихме просто да бъдем себе си. Аз не си изправях косата и вероятно бях от първите хора, които публично казаха: "Харесвам мъже и жени". Беше освежаващо да видиш пет момичета, които изглеждат напълно различно, как всички се разбират, пеейки песни, които са написали и които подкрепят момичетата и жените."

Насилието

"Ние си пазехме гърба независимо от всичко, което ми даде увереност да изляза от 10-годишен брак [със Стивън Белафонте], в който бях жертва на насилие. (Бившият ѝ съпруг категорично и многократно е отричал твърденията, че е злоупотребявал с нея. Двамата се разведоха през 2018 г., б.а.]. 

Все още имам посттравматичен стрес. Насилниците никога не те напускат. Това, което ме крепеше по време на брака ми с насилник, беше работата. Аз бях основният издържащ семейството и работата беше моето безопасно пространство.

Орден

Беше сюрреалистично да получа кралски орден [за заслуги към жертвите на домашно насилие, б.а.]. Това показва, че можеш да изразиш мнението си по въпрос, който е близък до сърцето ти, заради всички онези хора, които нямат глас. Сега се опитвам да обучавам полицията и съдебната система за домашното насилие. Те все още не го разбират.

Отново в Лийдс

За мен е странно, че сега живея отново в Лийдс. Когато дойдохме за турнето на Spice Girls през 2019 г., Ейнджъл [втората от трите дъщери на Мел, б.а.], каза: "Защо живеем в Лос Анджелис, когато цялото ти семейство е тук?". Тя попълни молба за гимназия в Йоркшир и аз си помислих: "Уау, ти наистина си сериозна". Сега живеем на пет минути път с кола от майка ми, сестра ми, лелите и чичовците и имаме много семейни събирания, неделни вечери и разходки в провинцията.

Диагноза

Изпитах огромно облекчение, след като през 2019 г. ми поставиха диагноза тревожност, дислексия, диспраксия и ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Това означава, че вече не се чувстваш толкова самотен, различен или "луд". Винаги съм била способна да жонглирам с 50 000 неща, но и да бъда някак прекалено ангажирана и съсредоточена. Има много световни лидери с такива диагнози, което показва, че те не слагат граници на постиженията ти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови