Зеленчуците намаляват риска от сърдечни болести, колбасите са най-вредни

OFFNews 11 октомври 2022 в 08:56 879 0

зеленчуци

Снимка Unsplash

Наблюденията са осъществени с помощта на 50 изследвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 държави

Консумацията на зеленчуци намалява риска от исхемична болест на сърцето с 23%, показва ново изследване на диетолозите от Американския институт за здравни показатели и оценки, предава Франс прес.

Учените са потърсили връзка между консумацията на зеленчуци и вариациите на сърдечносъдовите заболявания. Наблюденията са осъществени с помощта на 50 изследвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 държави. 

Институтът изработва нова методология на оценка на риска и последствията за здравето. Дават се звезди от една до пет. С максимален брой се оценяват най-високите нива на риск, в области, където няма противоречиви мнения. Пример за оценка с пет звезди е връзката между високото кръвно налягане и сърдечните болести.

Една или две звезди заслужават предполагаеми връзки между причина и следствие. Валидността на научните изводи все още не е окончателна, уточнява АФП.

Според методологията, публикувана в сп. „Нейчър медисин“, любителите на червеното месо, минало през обработка на барбекю например, получават една точка за риск от сърдечна недостатъчност. Връзката между консумацията на червено месо и рака на дебелото черво, исхемичните болести и диабета се оценява с две.

Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценки, който е и сред авторите на изследването, твърди, че е изненадан от недоказуемостта на връзката между този тип хранене и рисковете.

Даян Мелор, диетолог в британския университет в Астън, подчертава, че в случая става въпрос за необработено, а не за продукти от типа на бекон и наденички. Колбасите носят много по-висок риск от болести.

Американският институт за здравни показатели и оценки възнамерява да приложи системата си за оценяване на риска при алкохолна консумация и замърсяване на въздуха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови