Здравният министър твърди, че протестът на пациентите е в полза на фарма индустрията

"Забелязах хора, които ги виждаме по различни протести"

OFFNews 09 декември 2017 в 19:16 3078 5

"През седмицата чухме много обвинения, много обиди, наричаха ни по най-различни начини. Вглеждайки се в кадрите, които вие излъчихте, забелязах хора, които ги виждаме по различни протести, независимо от темата, по която се дебатира. Това показва организираният характер на този протест."

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг, провокиран от днешния протест на пациентски организации и ветото на президента на мораториума за заплащане на нови дейности и лекарства от страна на Здравната каса през 2018 г.

През седмицата обаче излязоха и български учени, излязоха и директори на болници, които се занимават професионално с лечението на българските граждани. Те, според мен, казаха истината и доказаха тезата, която се опитвам да докажа и аз пред вас, каза още на брифинга Ананиев.

Искам да се обърна към всички хора, които имат нужда от лечение на тежки заболявания. В момента се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които обслужват частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема – здравето на българина, в това число здравето на нашите деца, твърди министърът.

Той е категоричен: „Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и по света медикаменти“.

Кирил Ананиев твърди, че на провелия се тази седмица в Брюксел Съвет на министрите на здравеопазването повечето му колеги са споделили опасение, че новите молекули влизат на пазара, невинаги минали през оценка на здравните технологии.

Общоевропейски били притесненията относно натиска на фарма индустрията да вкара възможно най-бързо новите си молекули, за да може максимално бързо да възстанови направените инвестиции - по тази причина голям брой европейски държави въвели механизъм, при който в продължение на две до три години въпросните молекули се използват, без да бъдат заплащани от публичен здравен фонд.

Необходимо е да бъдат направени клиничните изпитвания и едва когато сме сигурни в терапевтичния ефект въпросните молекули да бъдат реимбурсирани от Касата, за да не се рискува здравето на гражданите, каза министърът.

Ананиев каза, че е имало случаи, в които пациенти получават сериозни травми, в следствие прилагането на нови, неизпитани лекарствени продукти:

„Има случаи даже, в които се стига до фатален край. Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули. Трябва да търсим баланса, защото невинаги новите молекули, преди тяхното изпитване, носят положителен ефект върху лечението на хората“.

Министърът на здравеопазването се обърна и към президента Радев: „Аз съм писал мотиви към вето на Президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на Президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

10.12 2017 в 03:16

А бе, а ти "кога" започна да разбираш от медицина и фармацевтика? Айде, аз съм работил това, а ти? Освен трол, имаш ли друга професия?

23293

4

Стефан

10.12 2017 в 03:14

Колкото и да ме отвращава финансист - здравен министър, в случая няма как да не е прав.
Феновете на най-новия айфон, протестират за забраната на старите модели. Нищо повече.
Аргументите на правителството за това действие, разбира се са глупави. С тоя министър-председател, аргументите за всяко действие са глупави, дори действието да е правилно, но това е хептен трети въпрос.