Здравната комисия приема сигнали за липсващи лекарства

Янка Петкова 20 септември 2023 в 09:44 590 0

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазването в НС

Гражданите вече могат да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл - [email protected]. Това съобщи председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Костадин Ангелов в профила си във фейсбук.

На този имейл всеки вече може да подава сигнали за липсващи лекарства, пише Ангелов.

„Пишете ни. Бъдете сигурни, че аз и останалите депутати от комисията по здравеопазване ще четем и ще реагираме, за да може всеки, който се нуждае от лекарство да го получи. Сигурен съм, че тази комуникация ще накара институциите и регулаторите да заработят по-бързо и във ваша полза.“

Костадин Ангелов отправи апел и към собствениците на аптеки и работещите в тях да подават информация за липса на медикаменти при търговците на едро и невъзможността да ги заявят в електронната система или по телефона, което би възпрепятствало някоя аптека да изпълни предписанието на лекаря.

Решението за подаване на сигнали към здравната комисия последва оповестения доклад на ДАНС за нерегламентиран износ на лекарства в чужбина. На заседание на комисията председателят ѝ Костадин Ангелов заяви, че "властимащи" са допуснали това да се случва и уточни, че създадената формула за проследяване на наличностите на лекарствата (СЕСПА) по времето на бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова е облагодетелствала търговците на едро и е създала дефицит на лекарства.

В отговор проф. Сербезова посочи, че е задействала процедура, която вече е била приета от законодателя. "Законодателят ме обвинява, че съм спазила закона", заяви в интервю по БНТ тя.

С позиция по констатациите на доклада, по който Ангелов сезира прокуратурата, излязоха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия у нас. Те питат защо не са санкционирани фирмите, споменати в доклада, и настояват за криминализиране на престъпленията с лекарства и търсене на работещи решения за преодоляване на дефицита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика