Здравеопазването като плод-зеленчук: Лекари обясняват къде е проблемът с онколекарствата

OFFNews 30 януари 2024 в 14:22 3018 0

зеленчуци

Снимка Pixabay

Зеленчуци

Болниците не реализират печалба от онколекарствата, тя се натрупва при търговеца. Но той не е нарушил закона, който му позволява да продава медикаментите на пределно допустима цена. 

"Всичко е точно. Дали?", питат риторично в отворено писмо Български лекари за ново здравеопазване по повод лекарствената политика за онкомедикаменти, заплащани по линия на общественото здравно осигуряване у нас. От организация предлагат и просто обяснение на процеса:

На пазара има домати и краставици. Пресни и здравословни, производителят ги дава на търговците на цена от 2 лева за килограм. Установено е, че сред нас има малка група хора, които без домати и краставици в своята диета могат да загинат. Решили сме, като общество, да помагаме финансово на българските граждани, които се нуждаят - да не си отидат заради липсата на тези зеленчуци.

Разбира се, необходими са търговци, които да пренесат доматите и краставиците до тези, на които са необходими, като за услугата е нормално да се начисли печалба. Осъзнавайки всичко това, нашето общество, в лицето на своите народни избраници, е решило да помогне на хората, които се нуждаят от домати и краставици за своето оцеляване с реимбурсация - до 25 лева за килограм.

Съществуват магазини, които предлагат домати и краставици за 2 лева и 50 стотинки за килограм, но и такива, в които цените стигат до 25 лева за килограм. Интересен факт, но сумата на която те предлагат тази стока е идентична с тази, на която са я получили от различните търговци. Казано по друг начин, самите магазини НЕ реализират печалба за тази услуга и това е морално - все пак става въпрос за обществен ресурс. Разликата се натрупва в търговеца, който също не е нарушил закона, позволяващ му да търгува доматите и краставиците на цени до 25 лева за килограм.

Всичко е точно.

Дали?

Извиняваме се за елементарното представяне, но се надяваме по този начин да стане ясно за всички, определящи законодателна основа на този процес. Не ви подценяваме, но изглежда, че не разбирате.

Или не искате?

Здравето не е пазар и хората не са зеленчуци!, завършват писмото си Български лекари за ново здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!