СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

OFFNews 23 юни 2022 в 19:12 1879 2

маймунска шарка

Снимка Getty Images

обрив от маймунска шарка

Световната здравна организация провежда заседание на комисията по извънредните ситуации, на която ще се реши има ли основание разпространяването на заразата с маймунска шарка да бъде обявено за световна извънредна ситуация, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Според някои експерти решението на СЗО да се задейства чак след като болестта засегна Запада би могло да затвърди гротескните неравенства, появили се между богатите и бедните страни по време на пандемията от COVID-19.

Ако шарката бъде обявена за извънредна ситуация, това би дало същия статут като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за ликвидиране на полиомиелита.

В България бяха потвърдени първи случаи на маймунската шарка в четвъртък. 

Не се очаква резултатите от заседанието на комисията да се обявяват по-рано от петък.

Много учени се съмняват дали решението на комисията би помогнало за ограничаване на епидемията, тъй като развитите страни, в които се съобщава за най-много случаи, вече вземат бързи мерки за спиране на заболяването.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа епидемията от маймунска шарка като "необичайна и предизвикваща опасения".

Маймунската шарка от десетилетия заразява хора в Централна и Западна Африка, където вариант на заболяването убива до 10% от заразените хора. Засега не се съобщава за жертви на епидемията извън Африка.

Досега в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея. Великобритания вече предлага ваксинация срещу маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

23.06 2022 в 19:32

Е, чак пък епидемия да се обявява... Да му мислят там бойко, слави, тошко, мустафа и т.н. - нормалните хора какво ги интересува...